Biznis i politika
StoryEditor

Priča ‘s ključem‘ u kojoj nema sukoba, ali ima interesa

15. Svibanj 2016.

Sukob interesa naoko je bezazlena kovanica. No od nje se političarima diže kosa na glavi i padaju rejtinzi, a trebale bi padati i ostavke.

Nije, doduše, sporno, da lobist plaća usluge ispitivanja tržišta i javnog mnijenja. Makar to bila i velika ovisnost: Marketinška agencija od jednog naručitelja može ostvarivati sedam posto svojih prihoda. A naručitelj – Lobist – može biti još ovisniji o toj marketinškoj agenciji koja za njega izrezuje novinske tekstove i obavlja slične usluge istraživanja tržišta. Na taj paket Lobist može izdvajati čak 18 posto svojih ukupnih rashoda. Moguće, ako su informacije toliko vrijedne jednome njegovom Klijentu, od kojega izvlači 75 posto svojih prihoda.

Vjerujem da Karamarko nije napravio ništa protiv interesa RH. Formirat ću pregovarački tim za Inu

U ovom sve kompliciranijem puzzleu, Marketingašica je uvjerena da nije obavljala nikakve poslove za svog Lobista koji bi bili u interesu njegova Glavnoga klijenta. A taj je Klijent zapravo problematičan, jer Suprug marketingašice obavlja vrlo odgovornu državnu dužnost. A Država je pak u ozbiljnom sporu s Glavnim klijentom. Marketingašica je toga (bila) svjesna, pa je ugovor sa svojim Lobistom raskinula ‘čim je bilo jasno da moj muž ulazi u Vladu’. Pa je tako ta suradnja završena 2015. Tvrdi Marketingašica.

I tako priznaje da nije surađivala s Lobistom samo do siječnja 2015., već do kraja prošle godine. Jer, da će njezin suprug ući u Vladu postalo je izvjesno tek uoči Božića. (Mostovac Božo Petrov je nakon već sklopljenog dogovora sa SDP-om okrenuo leđa Zoranu Milanoviću i okrenuo se prema HDZ-u i Tomislavu Karamarku.) Osim ako Marketingašica, unatoč velikim obiteljskim obvezama, nije imala pouzdane informacije prije svih ostalih u Hrvatskoj.

Tomislav Karamarko: Povlačim se iz procesa donošenja odluka o INI

Sukob interesa? Svakome tko zna otključati ovu pričicu s ključem (na novinskim naslovnicama) odmah je jasno: tu nema ama baš nikakvog sukoba interesa. Nema, naime, sukoba, ima samo interesa.

16. travanj 2024 12:41