Biznis i politika
StoryEditor

Sanader nije primio mito od MOL-a, no možda je od Gazproma

30. Siječanj 2012.
Piše:
lider.media

Na temelju dokaza, kao i izjava svjedoka, mađarski državni tužitelj došao je do saznanja kako nije bilo kriminalnog čina u slučaju Ina-Mol koji tereti Ivu Sanadera da je primio mito u iznosu od 10 milijuna eura od strane Zsolta Hernadija predsjednika Uprave MOL-a, saznaje Index.hr.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić primio je pismenu obavijest iz mađarskog odvjetništva kako je i službeno dovršena istraga.

Središnji ured Glavnog državnog odvjetnika tako je prikupio veliku količinu bankovnih i poslovnih podataka, organizirao pretraživanje prostorija mađarske podružnice ciparske tvrtke, zaplijenio i došao u posjed papirnatih dokaza, te ispitao jednog ruskog i nekoliko mađarskih građana kao svjedoke. Na temelju te istrage zaključeno je kako ne postoji slučaj Ina-Mol, kao ni optužnica hrvatskog DORH-a.

- Tijekom istražnog postupka Ured Glavnog državnog odvjetnika Mađarske otkrio je da dvije kompanije registrirane na Cipru, koje su navodno bile uključene u slučaj korupcije, nisu pripadale, ni izravno, ni neizravno, Molovom području interesa. Upravo suprotno, obje kompanije pripadaju stvarnom području interesa velikog ruskog ulagača. Od dvije kompanije sa sjedištem u Cipru, MOL nije imao poslovnu suradnju, niti veze s tvrtkom Ceroma Holdings Ltd., dok je godinama kupovao plinsko ulje od tvrtke Hangarn Oil Products Trading Ltd" - navodi se izvještaju glavnog državnog odvjetnika Mađarske.

Poznato je kako optužba protiv Sanadera počiva na iskazu Roberta Ježića da je mito za Sanadera išao dijelom preko njegove švicarske tvrtke. Prema njegovim izjavama Mol nije iznos doznačio neposredno, već preko dvaju tajanstvenih ciparskih trgovačkih društava i to Hangarn Oil Products Trading Limited, odnosno Ceroma Holdings Limited.

I prije obavijesti mađarskog odvjetništva mediji u Mađarskoj pisali su kako se Hangarn i Ceroma nalaze pod upravljanjem tvrtki registriranih u Limassolu i nalaze se na popisu poduzeća sestara ruskog Gazproma. Mađarsko odvjetništvo u svojem dokumentu ne spominje Gazprom već ‘ruske tvrtke‘.

"Kako se doznalo u istrazi, tvrtka u Cipru doista je imala konzultantske ugovore u lipnju 2009. godine za ukupno 10 milijuna eura s investicijskom tvrtkom u Švicarskoj Xenoplast & Shipping AG, no ti ugovori nisu povezani s MOL-om ili njegovim managerima ni predstavnicima", navodi mađarsko Odvjetništvo dodajućio kako je svrha ugovora bila prenijeti novac koji bi podržao inicijativu Družba Adria, koji je u posebnom interesu za ruske investitore.

"Svjedoci su potvrdili da je svrha ugovora i uplaćenog novca bila pružanje podrške inicijativi da se osigura reverzibilni transport naftovodom „Družba Adria“, uz lobističke aktivnosti (koje su se pokazale neuspješnima) s ciljem proširenja kapaciteta navedenog naftovoda u interesu velikog ruskog ulagača koji ima stvarne poslovne interese u navedenim ciparskim kompanijama", navodi se u izvještaju mađarskog odvjetništva.

Dokazi prikupljeni od strane Ureda Glavnog državnog odvjetnika Mađarske u istražnom postupku mogli bi nedvojbeno pobiti svjedočenje dvojice hrvatskih građana (kvalificirano kao neizravni dokaz), iako se Ured Glavnog državnog odvjetnika RH u zahtjevu za ispitivanjem predsjednika Uprave Mola poziva na ova svjedočenja.

"Na temelju gore navedenih činjenica i saznanja, suprotno sadržaju zahtjeva za pravnom pomoći, zaključeno je da nisu počinjena nikakva krivična djela u interesu Mola od strane njegovih direktora pa je stoga istraga zatvorena zbog nepostojanja krivičnog djela. Ovo međutim ne isključuje mogućnost da su spomenuti iznosi korišteni radi počinjenja krivičnog djela od strane drugih osoba i u druge svrhe. Mjerodavne hrvatske vlasti će u tom smislu provesti odgovarajući proces", navodi se na kraju izvještaja.

18. travanj 2024 08:05