Svijet
StoryEditor

10 događaja koji su obilježili svijet u 2014.

01. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Protekla godina, načelno gledano, mogla bi se svrstati u kategoriju ‘srednji intenzitet‘ kad je riječ o količini i ozbiljnosti događaja. Središnji motivi iz europske perspektive bili su pupanje klica zasađenih potkraj prošle godine u odnosu s Rusijom i biranje nove Europske komisije, a u globalnoj areni godina je obilježena drastičnim padom cijena nafte i borbom protiv novog oblika islamskog radikalizma.

Na negativan razvoj događaja nije trebalo dugo čekati, prošla je godina završila rundom za Rusiju, da bi ova donijela nekoliko preokreta i veliko zahlađenje između Rusije i Zapada. U veljači je netom nakon postizanja dogovora između ukrajinskih vlasti i samoproglašenih predstavnika prosvjednika pučem otjeran proruski pred- sjednik Viktor Janukovič, nakon čega su stvari u Ukrajini izmaknule kontroli. Ruska reakcija bila je anektiranje Krima u ožujku i intenzivno pomaganje proruskim pobunjenicima u istočnom dijelu zemlje, Europska unija i Amerika uvele su sankcije Rusiji, koja je na to odgovorila istom mjerom, a nakon neuspjelih pokušaja novih vlasti u Kijevu da ostvare vojnu kontrolu nad istočnim dijelom zemlje godina će završiti statusom quo. Istok zemlje tako više ne pripada nigdje, ni u Ukrajinu, ni u Rusiju, niti je nezavisan, Krim je sigurno izgubljen i jasan kraj napetosti trenu- tačno se ne vidi, premda su vojna neprijateljstva u međuvremenu svedena na minimalnu razinu.

Cijeli tekst možete pročitati u blagdanskom broju Lidera, a OVDJE donosimo fotogaleriju 10 najvažnijih događaja u svijetu u 2014. godini.

23. travanj 2024 06:45