Svijet
StoryEditor

150 dolara za barel za sada je još uvijek širenje panike

30. Kolovoz 2013.

Cijene barela sirove nafte na međunarodnim tržištima pritisnula je danas objava Velike Britanije da neće sudjelovati u vojnoj akciji protiv Sirije, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta i iznosila je 115,01 dolara, nakon što se nakratko spustila i na samo 113,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 80 centi nižoj cijeni, od 108 dolara, a nakratko se spustila i na samo 106,75 dolara.

Britanski parlament odbacio je sinoć prijedlog premijera Davida Camerona koji je mogao rezultirati sudjelovanjem Velike Britanije u vojnoj akciji u Siriji. Ishod glasanja zakočit će nastojanja tapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama da kazne sirijski režim zbog uporabe kemijskog oružja protiv civila.

"Klatno je sada vraća u smjeru smanjenih rizika", konstatirao je Eugen Weinberg iz njemačkog Commerzbanka. "Tržište je u cijene uračunalo prevelike premije rizika, pa one sada padaju i mislim da će biti još i niže", rekao je.

Ocijenio je nepromišljenima ocjene pojedinih investicijskih banaka da bi cijene nafte mogle dosegnuti još i više razine.

"Ocjene da bi cijene mogle dosegnuti i 150 dolara samo su neutemeljeno potpirivale strah. Riječ je o nepotrebnom širenju panike", dodao je.

Francuska banka Societe Generale objavila je u srijedu da će cijene nafte vjerojatni porasti prema 125 dolara a mogle bi nakratko dosegnuti i 150 dolara za barel ako Zapad krene u zračni napad na Siriju a sukob se proširi na ostatak Bliskog istoka.

"Ako se sukob proširi na regiju i rezultira značajnijim poremećajem u opskrbi iz Iraka ili drugih zemalja, cijena barela nafte mogla bi nakratko poskočiti i na 150 dolara", kazao je u srijedu analitičar francuske banke Michael Wittner.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 112,8 dolara, što znači da je bila 55 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

27. travanj 2024 00:36