Svijet
StoryEditor

50 najvećih industrijalaca: Europa gubi konkurentnost pred SAD i Azijom

17. Prosinac 2013.

Pedeset najvećih europskih industrijalaca upozorilo je da Europa gubi konkurentnost u odnosu na Sjedinjene Države i Aziju zbog visokih troškova energije, slabe produktivnosti, skupog otvaranja novih tvrtki i velike nezaposlenosti među mladima.

Predsjednik Europskog okruglog stola industrijalaca (ERT) Leif Johansson rekao je za Financial Times da se počinje nazirati svjetlo na kraju tunela kada je riječ o krizi u eurozoni, ali i dalje postoji zabrinutost za zdravlje globalnog gospodarstva.

"Postoji visok stupanj neizvjesnosti u pogledu europskog i američkog gospodarstva", rekao je Johansson, predsjednik Ericssona i AstraZenece i bivši glavni direktor Volva.

ERT okuplja čelnike 50 najvećih europskih tvrtki poput Nestlea, Siemensa, Telefonice i Rolls-Roycea.

Johansson je istaknuo da su europske tvrtke sve više globalne i da samo 40 posto prodaje ostvaruju u Europi. No, s obzirom na to da je više od dvije trećine istraživanja i razvoja ostalo u Europi, mnoga radna mjesta ovise o reformama u više područja, dodao je.

Velik problem je energija jer se europski trgovinski deficit na području energije i sirovina u zadnjih sedam godina udvostručio.

"Ne postoji europska energetska politika za industriju. Trebao bi nam puno više europski pristup, ali to ne nailazi na odobravanje u državama članicama. Gubimo konkuretnost, osobito u odnosu na Sjedinjene Države", rekao je.

Drugi problem je cijena pokretanja novih tvrtki u Europi, koja je dvostruko viša nego u SAD-u, šest puta viša nego u Kanadi i gotovo deset puta viša nego u Kini, i to unatoč tomu što je u zadnje vrijeme prepolovljena. Pokretanje tvrtke u Italiji stoji u prosjeku 3653 eura, a u Kanadi 162 eura, ističe ERT.

Kada je riječ o jazu u konkurentnosti, EU je 2012. imao tri četvrtine produktivnosti po satu rada i dvije trećine BDP-a po stanovniku u odnosu na SAD.

Johansson je kazao da je dobar dio problema slabije produktivnosti povezan s tehnološkim razvojem te da će EU imati gotovo 900.000 praznih radnih mjesta u digitalnom sektoru do 2015. dok je u isto vrijeme gotovo četvrtina mladih nezaposlena.

On smatra da bi Europa trebala poticati useljavanje, posebice visoko obrazovanih i stručnih radnika.

20. travanj 2024 05:07