Svijet
StoryEditor

Airbus će do 2020. udvostručiti narudžbe od američkih dobavljača

19. Listopad 2012.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus udvostručit će do 2020. narudžbe dijelova zrakoplova i usluga od američkih dobavljača, na ukupno 24 milijarde dolara, u sklopu priprema za gradnju nove tvornice u luci Mobile u američkoj saveznoj državi Alabama.

Predsjednik Airbus Americasa Allan McArtor sprema se najaviti to povećanje danas na obrazovnom skupu u Los Angelesu i pojasniti da je povezano s planiranom gradnjom 600 milijuna dolara vrijedne tvornice u kojoj će se sastavljati zrakoplovi modela A320 kratkog i srednjeg doleta. Južna Kalifornija vjerojatno će najviše profitirati od najavljene nabave, kojom će Airbus udvostručiti dosadašnjih milijardu dolara potrošnje u toj regiji.

- Los Angeles ima dobru bazu talenata i žarište je inovacija - kazao je McArtor u intervjuu nakon što je prisustvovao svečanosti polaganja kamena temeljca za 80 milijuna dolara vrijednu tvornicu koju gradi Airbusov dobavljač Aerospace Dynamics International.

Da bi osigurala dodatne poslove, južna Kalifornija morat će ipak ponuditi još bolje uvjete ulagačima od onih koje nude druge američke savezne države odnosno druge države svijeta, kroz bolje obrazovne ustanove a time i kvalitetnije radnike, upozorio je čelnik američkog ogranka Airbusa. Europski proizvođač zrakoplova koji troši više od 40 posto svog proračuna na nabavu od američkih dobavljača.

U Airbusu također prognoziraju da će se godišnji rast zračnog prijevoza više nego udvostručiti u idućih 20 godina. Tako McArtor procjenjuje da će do 2031. u prometu biti ukupno 32.550 zrakoplova, u odnosu na današnjih 15.550. Dotad će Kina preteći Sjedinjene Države i postati najveće svjetsko tržište za usluge zračnog prometa. U Kinu će se isporučivati 35 posto svih novih zrakoplova, a u Sjevernu Ameriku i Europu po 21 posto, rekao je.

26. travanj 2024 10:18