Svijet
StoryEditor

Airbus razvija zeleno gorivo

24. Rujan 2012.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus objavio je u ponedjeljak da je s kineskom naftnom kompanijom Sinopec udružio snage na razvoju standarda i opskrbe alternativnim gorivom u Kini, koja spada među najbrže rastuća tržišta zrakoplovnih usluga u svijetu.

- China Petroleum and Chemical Corporation (Sinopec), jedna od najvećih kineskih energetskih kompanija, i Airbus razvijaju i promiču proizvodnju goriva za zrakopove iz obnovljivih izvora za redovitu komercijalnu upotrebu u Kini - navodi se u priopćenju.- Sinopec je pomoćni partner koji pomaže vladi da utvrdi kineski certifikat za alternativna goriva u zrakoplovstvu koja bi se proizvodila od lokalno uzgojenih poljoprivrednih sirovina - istaknuo je Airbus.

Sinopec će razviti gorivo vlastitom tehnologijom u tvornici nedavno izgrađenoj u Hangzhouu u blizini Šangaja.- Ta rafinerija spada među rijetke u svijetu koje imaju kapacitete za masovnu proizvodnju zrakoplovnog goriva iz biomase- priopćio je Airbus. Tvrtka nije objavila kada će započeti proizvodnju, ali je glasnogovornica kazala da će pripreme vjerojatno potrajati ‘oko godinu dana‘.Airbus je već uključen u slične projekte u cijelom svijetu, ali Kina predstavlja veliki korak naprijed budući da je riječ o jednom od najbrže rastućih tržišta za zračni prijevoz. Početkom rujna Airbus je prognozirao da će proizvođači zrakoplova od 2012. do 2031. godine isporučiti ukupno oko 28.200 zrakoplova prijevoznicima širom svijeta, a oko 35 posto tog broja trebale bi naručiti azijske aviokompanije.

26. travanj 2024 20:40