Svijet
StoryEditor

Ako Hrvatska brzo ukine ‘lex Perković‘ moguće izbjegavanje sankcija

16. Rujan 2013.

Nakon što je Europska komisija danas službeno potvrdila kako će pokrenuti proces za sankcioniranje Hrvatske, glasnogovornica potpredsjednice Vivane Reding, Mina Andreeva, objasnila je novinarima da još uvijek postoji mogućnost da Hrvatska izbjegne sankcije.

- Ako se u Hrvatskoj nešto ne dogodi što bi opravdalo preispitivanje situacije doći će do pokretanja procedure i članka 39. Komisija očekuje brzu i bezuvjetnu promjenu hrvatskog zakona što znači da to ne može definitivno biti obavljeno unutar godinu dana. Ne postoji neko vremensko ograničenje, ali brzo znači bez nepotrebnih odgađanja‘ – kazale je Andreeva.

Procedura je pokrenuta i doći će do konzultacija sa zemljama članicama, koje Komisija nije dužna uzeti u obzir, a koje bi točno mogle biti sankcije još uvijek nije odlučeno. Pored često spominjane suspenzije fondova za pripremu ulaska u Schengen, Andreeva je sada spomenula i naknadno uvođenje nadzornog mehanizma za Hrvatsku. Ta je opcija bila na stolu tijekom pregovora Hrvatske s EU, no upravo na inzistiranje Reding nije iskorištena.

Na upit novinara, zašto se razmatra suspenzija sredstava za Schengenski sustav, Andreeva je pojasnila kako imati zajedničku zonu bez granica znači i pobrinuti se da zločini počinjeni u jednoj članici ne prođu nekažnjeno u drugoj. Argument Vlade da su postojale slične situacije i u drugim članicama koje su naknadno uvele ograničenja na primjenu Europskog uhidbenog naloga, Andreeva je odbacila, objasnivši kako situacije u Hrvatskoj nije usporediva s drugim članicama.

- Ovdje imamo zakon koji je usklađen u 2010., koji je naknadno promijenjen samo tri dana prije pristupanja i u kontradikciji je s europskim zakonom. Ovdje je očito u pitanju druga situacija - rekla je.

Razlozi za ovako, možda i neočekivano žestoku reakciju Komisije leže u održavanju kredibiliteta procesa proširenja. Upravo je zato od početka u cijelu proceduru uključen i povjerenik za proširenje Štefan Fule, a kolegij Komisije složio se s Reding i Fuleom kako je u pitanju ‘ozbiljno‘ kršenje temeljnih pravila pristupanja, te je da je stoga nužan brz i čvrst odgovor Komisije.

25. travanj 2024 07:50