Svijet
StoryEditor

Alarmantno stanje u Srbiji: javni dug uskoro i 70 posto BDP-a?

27. Studeni 2013.

Fiskalno vijeće Srbije (FV) ocijenilo je u utorak da planirani državni proračun Srbije za 2014. godinu ne odgovara stanu javnih financija i poručilo da su nužne dodatne mjere štednje.

Kako je priopćeno na tiskovnoj konferenciji, ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze javne financije u Srbiji nalaže odlučnije mjere od onih koje predviđaju Zakon o proračunu za 2014. i fiskalna strategija.

Vijeće ukazuje da je planirani deficit u 2014. godini od 7,1 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) previsok te da još nema jasnog plana za rješavanje problema najvećih domaćih poduzeća koje su u milijunskim gubicima, poput Srbijagasa, koji duguje više od milijardu eura, a državu će vraćanje kredita ove tvrtke stajati u 2014. oko 150 milijuna eura.

Osim nužnih dodatnih ušteda, FV sugerira da što prije treba uvesti red u poslovanje javnih i državnih poduzeća i banaka na koje se troše velike svote iz proračuna te pokrenuti strukturne reforme, među kojima i mirovinsku, kako bi se napravio održiv plan srednjoročnih ušteda.

 - Nema svrhovitosti smanjivanja zarada, mirovina i povećanje poreza, ako su te uštede unaprijed potrošene na Srbijagas, Željezaru (u Smederevu), propale banke, Galeniku...-upozorio je predsjednik FV profesor Pavle Petrović.

On je napomenuo da će na kraju 2013. javni dug dosegnuti 64 posto BDP-a i još nastaviti rasti, a idućih godina i prijeći 70 posto, što je ocijenio kao ‘vrlo opasno‘.

Petrović procjenjuje da smanjenje javnog duga nije moguće prije 2017. godine, ali i to samo uz uvjet da se deficit smanji na oko dva posto BDP-a i obustavi ili ograniči izdavanje novih jamstava za zaduživanje javnih poduzeća.

Za jači gospodarski rast Petrović i FV sugeriraju mjere poput izmjena zakona o radu, skraćivanje procedure izdavanje građevinskih dozvola kako bi se privukli strani ulagači, rješavanje problema poduzeća u kojima je započeo preustroj te reformu javnih poduzeća koja su postala veliki balast državnom proračunu.

Srbijanski ministar financija Lazar Krstić ocijenio je u ponedjeljak da će se učinci gospodarskih mjera vlade osjetiti na poboljšanju životnog standarda građana tek krajem 2014. i u 2015. godini.

Fiskalno vijeće Srbije ima tri člana i neovisni je državni organ, odgovoran Narodnoj skupštini Republike Srbije koja bira sastav ovog tijela i pred kojom članovi FV polažu prisegu.

28. travanj 2024 12:46