Svijet
StoryEditor

Alibaba dolazi u Srbiju odakle kreće u pohod na regiju

01. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Kineska tvrtka Alibaba, vodeća svjetska online prodavaonica, uskoro bi se trebala pozicionirati u Srbiji. Tako je najavljeno krajem studenog iz Privredne komore Beograda

- Elektronsko poslovanje s Kinom nije pod kontrolom države, jer je to privatna inicijativa, ali postoji interes za uključivanjem tvrtki iz Srbije u ovaj sustav - izjavio je direktor Privredne komore Beograda Svetozar Krstić, te dodao kako je rizike u elektronskom poslovanju potrebno  svesti na najmanju moguću mjeru.

Privredna komora podržat će i  summit s Kinom u Beogradu u prosincu organiziranjem Biznis foruma, koji će okupiti gospodarstvenike iz svih sektora.

- Kina želi i otvoriti centar za elektronsko poslovanje u Beogradu ili okolici, iz kog bi se pokrivala cijela regija jugoistočne Europe, a u tome očekujem institucionalnu podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda - rekao je Ekonomski savjetnik veleposlanstva Kine u Beogradu Zhu Lianqui.

U ovom centru bi se radili kupoprodajni ugovori, a plaćanje obavljalo preko treće pravne osobe koja bi kao jamstvo novac prosljeđivala dobavljaču tek kad kupac potvrdi da je zadovoljan isporukom, čime bi se eliminirali rizici. 

– Uzorci robe u manjim količinama mogli bi se preuzeti odmah, a veće količine naručivale bi se na internetu - dodao je Lianqui.

Alibaba je ranije ove godine na Wall Streetu postigla jednu od najvećih javnih ponuda dionica u povijesti, ostvaruje oko 80 posto ukupne kineske online prodaje, te je lani tvrtka ostvarila promet od oko 248 milijarde dolara.

20. travanj 2024 01:05