Svijet
StoryEditor

Alstomove prihode digla potražnja za elektranama

22. Siječanj 2013.

Francuski inženjerski div Alstom izvijestio je u utorak da je povećao prihode u trećem fiskalnom tromjesečju zahvaljujući ugovorima s europskim vladama o nabavi prigradskih vlakova i snažnoj potražnji na tržištima u nastajanju za elektranama.

Proizvođač prigradskih i brzih vlakova i turbina za konvencionalne i elektrane na pogon vjetra izvijestio je da su mu narudžbe u trećem fiskalnom tromjesečju, od listopada do prosinca, porasle tri posto, na 5,1 milijardu eura.

Prihodi su u trećem tromjesečju porasli jedan posto, na 4,9 milijardi eura. U prvih devet mjeseci fiskalne godine, od 1. travnja do 31. prosinca prošle godine, dosegnuli su 14,7 milijardi eura, što znači da su uvećani za tri posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U Alstomu su također iskazali optimizam za naredne mjesece.

"Očekujemo snažan rast narudžbi u četvrtom tromjesečju i nastavljen oporavak prihoda", kazao je izvršni direktor Patrick Kron.

Usprkos recesiji u velikom dijelu Europe željeznički operateri naručivali su nove vlakove kako bi obnovili zastarjele vozne parkove. Tako je talijansko državno željezničko poduzeće od Alstoma u trećem tromjesečju njegove financijske godine naručilo 70 regionalnih vlakova u vrijednosti 440 milijuna eura. Njemačko željezničko poduzeće ZGB naručilo je 20 prigradskih vlakova u vrijednosti 100 milijuna eura.

Ujedno su naručitelji iz Jordana, Kine i Libije naručili od Alstomova odjela za energetska postrojenja plinske turbine. U Kolumbiji i Etiopiji francuska je tvrtka osigurala dvije narudžbe za gradnju hidroelektrana. Izostale su pak velike narudžbe, kao i u prethodnim tromjesečjima, primjećuju u Reutersu.

Prije tri godine kompanija se zbog stagnacije europskog gospodarstva i usporavanja narudžbi okrenula tržištima u nastajanju, gdje potražnja za energijom raste. Ujedno su se aktivirali na novim područjima, uključujući sektor dijelova za vjetroelektrane na moru, koji bilježi rast zahvaljujući povećanoj potražnji za energijom iz obnovljivih izvora.

Za ovu i naredne dvije godine grupa je prognozirala rast godišnjih prihoda po stopi većoj od pet posto, te postupno poboljšanje operativne marže na oko osam posto do ožujka 2015.

19. travanj 2024 10:09