Svijet
StoryEditor

Amazon gradi veliku vjetroelektranu u Teksasu

26. Rujan 2016.

Gradnjom svog najvećeg kompleksa vjetrelektrana u Teksasu, Amazon se pridružuje najvećim proizvođačima obnovljivih izvora energije poput Googlea i Applea. Amazonove vjetroelektrane trebale bi se zavrtjeti u drugom dijelu 2017. godine, a sastojat će se od 100 turbina snage 253 MW, prenosi Fortune.

Ovim obnovljivim izvorima energije napajat će se serveri Amazon Web Servicesa, koji se obvezao 100% energije crpiti ovim putem, a sada je na dobrom putu da tu obvezu i izvrši. Do kraja 2016. godine za 40% svog napajanja AWS će moći zahvaliti obnovljivoj energiji. Podsjetimo, Amazon već ima vjetroelektrane u Indiani, Sjevernoj Karolini, Ohiju te solarnu elektranu u Virginiji.

Nove Amazonove vjetroelektrane razvijaju se u suradnji s Lincoln Clean Energy čiji osnivač i CEO Declan Flanagan smatra da su takve izravne velike kupnje obnovljive energije postale ključni nositelj tranzicije na obnovljive izvore energije u SAD-u.

Najveći svjetski poslovni kupac energije iz obnovljivih izvora energije, Google također cilja na 100% opskrbu obnovljivom energijom. Apple, s druge strane, tvrdi da je 93% energije koju su koristili u 2015. bilo iz obnovljivih izvora te da njihovi data centri već funkcioniraju isključivo na takvoj energiji. Facebook čije su vjetroelektrane također u Teksasu planira da se do 2018. godine 50% napajanja data centra bude iz tih izvora.

20. travanj 2024 00:21