Svijet
StoryEditor

Amazon je najveća prijetnja vladavini Googlea, a ne internetske tražilice

15. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Google korporacija uvodi novitete u svoju branšu koja se bavi internetskom trgovinom kako bi se mogli uspješno nositi s gigantom ovakvog načina poslovanja, Amazonom. Naime, Google namjerava početi naplaćivati dostavu.

Od ovoga tjedna  registriranim korisnicima svojih usluga naplaćivati će 10 dolara mjesečno, odnosno 95 dolara godišnje, dok će oni koji nisu pretplaćeni članovi morati izdvojiti 4.99 dolara po jednoj kupnji, ili pak 7.99 ukoliko ukupna cijena jedne narudžbe ne prelazi 15 dolara.

Servis naziva Google Express omogućuje kupcima online kupnju od nekoliko malotrgovinskih poduzetnika poput Staplesa i Walgreena, a nakon Los Angelesa, New Yorka i San Francisca, namjeravaju se širiti u Chicago, Washington i Boston.

Kopiranje uspješnog načina poslovanja od drugih uobičajena je praksa, pa tako u Google-u pokušavaju pratiti korake uspješnijeg Amazona. No, oni su nedavno još poboljšali svoje usluge i ubrzali vremenski rok isporuke, te predstavili AmazonFresh, servis koji isporučuje svježu hranu za članarinu od 299 dolara godišnje, i dostavlja naručene namirnice u roku od jednog dana ako njihova cijena iznosi 35 dolara ili više.

Amazon je i inače najopasnija prijetnja vladavini Googlea. 

– Ljudi misle da su Yahoo ili Bing naši najveći konkurenti kada govorimo o internetskim pretraživačima. No, zapravo je to Amazon - izjavio je Eric Scmidt, izvršni direktor Googlea.

Kada govorimo o profitu ranije navedenog trgovinskog sektora Amazona, potpredsjednik tog odjela Sameer Samat se nije htio izjasniti kakva je trenutna situacija, no vjeruje kako bi ove inovacije u dužem periodu trebale biti financijski isplative. Analist Ken Sena, pak, smatra da bi Google kako bi uspio postati konkurentan u 100 najvećih američkih metropolitanskih područja trebao uložiti 3 milijarde dolara godišnje, što je otprilike čini 10 posto njihove godišnje zarade, i to prije nego što plate kamate i porez državi.

30. travanj 2024 20:32