Svijet
StoryEditor

Američka industrija do 2020. prestiže EU, Japan i Kinu?

21. Kolovoz 2013.

Američka industrija na dobrom je putu da nakon više desetljeća slabosti pretekne konkurenciju i da joj do 2020. preotme do 115 milijarde dolara vrijedne izvozne poslove, pokazalo je novo istraživanje.

Produktivniji američki proizvodni sektor preuzet će proizvodnju od vodećih europskih zemalja, Japana i Kine uz potporu jeftinije energije i relativno nižih plaća, konstatirala je u jučer objavljenom istraživanju kompanija Boston Consulting Group (BCG).

U rok od šest godina američka će industrija tim zemljama preoteti izvozne poslove godišnje vrijednosti 70 do 115 milijardi dolara, predviđaju u BCG-u.

Paralelno preotetim kineskim poslovima, gdje konkurentnost nagrizaju rastuće plaće, američke bi kompanije mogle otvoriti dodatnih 2,5 milijuna do pet milijuna novih radnih mjesta, procjenjuje se u istraživanju.

"SAD se polako ali uporno pretvara u jednu od zemalja razvijenog svijeta s najnižim troškovima proizvodnje", objavio je BCG.

Do 2015. prosječni troškovi proizvodnje u pet vodećih izvoznika razvijenog svijeta, Njemačkoj, Japanu, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji, bit će osam do 18 posto veći nego u SAD-u, izračunali su.

U istom će razdoblju troškovi rada u SAD-u biti 16 posto niži nego u Velikoj Britaniji, 18 posto niži nego u Japanu, 34 posto niži nego u Njemačkoj, te 35 posto niži od cijene rada u Francuskoj i Italiji.

Ujedno je američka radna snaga fleksibilnija od one u konkurentskim zemljama a dodatna je prednost SAD-a oštar pad cijena energije zbog procvata proizvodnje plina iz škriljca.

"Jeftini domaći izvori prirodnog plina pretvaraju se u značajnu prednost u odnosu na konkurenciju za čitav niz kompanija sa sjedištem u SAD-u", ističe se u istraživanju.

Niska cijena plina posebno ide na ruku proizvođačima kemikalija i plastike ali i onima koji proizvode osnovne metale, papir i sintetičke tkanine.

26. travanj 2024 05:44