Svijet
StoryEditor

Američka valuta ne gubi privlačnost

22. Lipanj 2013.

Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru i time se osjetno udaljio od ovih dana dosegnute najviše razine u četiri mjeseca, pogođen novim vijestima o političkim previranjima u Grčkoj.

U takvim okolnostima euro je oslabio 0,4 posto prema dolaru, na 1,3162 dolara. Time je osjetno zaronio ispod najviše razine u četiri mjeseca od oko 1,3418 dolara, na koju se popeo u srijedu.

Na sličnom dobitku, od 0,3 posto, dolar je bio i prema jenu, te se njime trgovalo po 97,55 jena. Drži se tako i dalje nedaleko 98,29 jena, koliko je dosegnuo dan ranije.

Euru uteg predstavljaju razlike u ključnim kamatnim stopama koje se pomiču u korist američke valute. Dodatno probleme eurozone otežava i rast prinosa na obveznice zemalja u perifernom južnom dijelu Europe, s obzirom na rasprodaju na globalnim tržištima obveznica.

Ulagače na oprezu drže i obnovljena politička previranja u Grčkoj a dodatno pogoršanje situacije moglo bi potaknuti daljnje slabljenje jedinstvene valute.

Dolar je u srijedu poskočio dok su obveznice i dionice pale, nakon što je čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke kazao da se stanje u američkom gospodarstvu u dovoljnoj mjeri poboljšava, omogućavajući im da polagano počnu smanjivati svoj program poticaja.

-Vidim nastavak trenda jačanja dolara. Serija boljih makrogospodarskih podataka iz SAD-a i vjerojatno smanjivanje monetarnih poticaja prema kraju godine podupirat će takav trend- kazao je Neil Jones, čelnik trgovina hedge fondova pri banci Mizuho Corporate Bank.

Analitičari kažu kako očekivanja smanjenih monetarnih poticaja u SAD-u zbunjuju ulagače koji razmišljaju kuda sada usmjeriti svoja ulaganja, a takva situacija će vjerojatno također ići na ruku dolaru, napominju.

-Tržišni sudionici vjerojatno će kapital skloniti u američku valutu, dok ne bude nešto jasnije u kojem smjeru se razvija situacija u svijetu. Dolaru to koristi, a moj dojam je da će se takva situacija nastaviti- kazao je Jones.

25. travanj 2024 18:44