Svijet
StoryEditor

Američki dolar pod pritiskom, euro ojačao

11. Kolovoz 2013.

Na valutnim je tržištima tečaj dolara bio pod pritiskom sve do petka zbog neizvjesnosti po pitanju smanjenja poticajnih monetarnih mjera američke središnje banke.

Tečaj eura prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 0,45 posto, na 1,3340 dolara, a u četvrtak se, po prvi puta nakon sedam tjedana, probio i iznad razine od 1,3400 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura pala je 2,3 posto, na 128,35 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj potonuo 2,7 posto, na 96,25 jena, a u četvrtak je, po prvi puta nakon sedam tjedana, zaronio i ispod razine od 96 jena.

Američka je valuta bila pod pritiskom sve do petka, jer je nekoliko slabijih nego što se očekivalo gospodarskih podataka iz SAD-a izazvalo neizvjesnost po pitanju kada će Fed smanjiti poticajne monetarne mjere.

Euro je, pak, bio u zamahu zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima iz Njemačke, koji su potaknuli nadu da bi jačanje najvećeg gospodarstva eurozone moglo izvući taj blok iz recesije.

Zbog toga je polovicom tjedna dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na samo 80,868 bodova, najnižu razinu od polovice lipnja.

No, u petak se oporavio, dosegnuvši 81,240 bodova, nakon što je niz dužnosnika američke središnje banke poručio da će Fed vjerojatno u rujnu početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, ako se situacija u gospodarstvu nastavi poboljšavati.

To znači da bi Fed bio prva od najvećih središnjih banaka u svijetu koja bi počela smanjivati poticaje gospodarstvu, dok se u eurozoni i Japanu može očekivati još dulje razdoblje vođenja labave monetarne politike.

„Na tržištu je prošloga tjedna bilo mirno, uobičajeno za ljetno razdoblje, a nestabilnost se smanjila. Idućega tjedna bit će objavljeno nekoliko značajnih podataka iz američkog gospodarstva, uključujući promet u trgovini na malo. Ako će ti podaci biti dobri, dolar bi trebao ojačati“, kaže Kiran Kowshik, strateg u banci BNP Paribas.

20. travanj 2024 07:00