Svijet
StoryEditor

Američki prizivni sud: Prisluškivanje američkih građana od strane NSA-a je nelegalno

09. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Američki prizivni sud je u četvrtak presudio kako grupno sakupljanje podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca od strane Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) nije u skladu sa zakonom.

Tri prizivna suca su odlučila kako je prethodna presuda, prema kojoj je odbačena tužba Američkog saveza za građanske slobode (ACLU) iz 2013. godine, a koja je osporavala ustavnost nadzora zbog kršenja prava na privatnost, pogrešna. Program pojačanog nadzora NSA-a, koji se pokušao opravdati borbom protiv terorizma, razotkrio je 2013. godine zviždač Edward Snowden.

Prizivni sud je, naime, zaključio kako Kongres nije odobrio program NSA-a u skladu s Patriotskim aktom koji definira kako se podaci mogu prikupljati u borbi protiv terorizma te program NSA-a nazvao ‘nezapamćenim sužavanjem privatnosti‘.

Presuda je odmah raspirila reakcije političkih aktera. Senator Rand Paul, republikanski predsjednički kandidat, je preko Twittera poručio kako je zadovoljan presudom. Iz Bijele kuće poručuju kako se predsjednik Obama slaže s revidiranjem programa te kako su ‘u procesu vrednovanja sudske odluke‘. Republikanac Jim Sensenbrenner je izjavio kako je program NSA-a nezakonit i baziran na krivoj interpretaciji zakona, a Ron Wyden je ustvrdio kako ova presuda predstavlja golem korak za prava na privatnost Amerikanaca.

Američki savez za građansku slobodu, koji je pokrenu inicijalnu tužbu, tvrdi kako ova presuda mora prisiliti Kongres na obuhvatnije reforme. Savez je zaključio kako su trenutni prijedlozi reformi anemični.

26. travanj 2024 19:25