Svijet
StoryEditor

Američko smanjenje javne potrošnje utjecat će na globalni rast

01. Ožujak 2013.

Američko smanjenje javne potrošnje usporit će rast domaćeg gospodarstva a pogodit će i aktivnosti u svijetu u cjelini, upozorili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- To će utjecati na globalni rast. Morat ćemo ponovno razmotriti našu prognozu rasta za Sjedinjene Države a i druge naše prognoze - izjavio je u četvrtak glasnogovornik MMF-a Bill Murray.

Naglasio je da će potrošnja biti postupno smanjena za 85 milijardi dolara, kroz razdoblje dulje od sedam mjeseci. Dodatnih 109 milijardi dolara rezova predviđeno je za narednih osam godina. Drastični rezovi stupit će na snagu budući da demokrati i republikanci nisu uspjeli postići sporazum o smanjenju proračunskog manjka.

- To će stvarno utjecati na američki rast - ponovio je Murray. MMF trenutno procjenjuje da će američko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 2,0 posto a ekonomisti očekuju da će temeljita primjena programa štednje srezati taj rast za najmanje pola postotnog boda. MMF će objaviti revodirane prognoze u travnju u sklopu redovnog polugodišnjeg izvješća.

Što se tiče utjecaja američke proračunske štednje na globalni rast, Murray naglašava da će ‘najviše pogoditi zemlje koje su imaju aktivne trgovinske odnose sa SAD-om‘.

16. travanj 2024 14:17