Svijet
StoryEditor

Amerikanci prisluškivali premijera Abea i čelnike najvećih japanskih tvrtki

03. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Japanski premijer Shinzo Abe, kao i ključne osobe u prethodnoj vladi te zemlje, te najmoćnije tamošnje tvrtke već desetak godina su prisluškivane od strane američkih obavještajnih službi, tvrde dokumenti objavljeni na službenoj stranici WikiLeaksa.

Nakon Brazila, Njemačke i Francuske, Japan je posljednja zemlja za koju se smatra da je bila subjekt američke špijunaže.  U Japanu tvrde da su toga već bili svjesni dugo vremena. Naime, nakon što su zbog afere s prisluškivanjem zahladili odnosi na relaciji Berlin - Washinghton, iz ureda japanskog premijera tvrde kako su nakon tih saznanja i oni sami pretpostavljali da ih Amerikanci prisluškuju. Sjedinjene Američke Države poslužile su se svojim saznanjima kako bi pratili trgovinske pregovore, kao i sastanke koje su se ticali klimatskih promjena. tvrdi WikiLeaks. 

Najviše dokumenata, objavljenih na web stranici WikiLeaksa, datiraju iz perioda od 2007 do 2009, a uključuju četiri dokumenata okarakterizirani kao ’top secret‘, te listu od 35 potencijalnih kandidata za prisluškivanje među kojima su osobe iz premijerovog kabineta, ministarstva ekonomije, financija, guverner Japanske banke, kao i zaposlenici Mitsubishia.

Izvor blizak premijeru Abeu tvrdi kako ovo ’curenje’ dokumenata nije moglo doći u gore vrijeme za ovu vladu.  Popularnost  vlade Shinza Abe  u stalnom je padu, a ulične demonstracije postaju japanska svakodnevnica. Razlog tome je kontroverzna promjena zakona koja bi trebala dati veće ovlasti vojsci, te tako promijeniti japanski pacifički ustroj.  Sumnja se da je promjena zakona rezultat pritiska Washingtona koji želi vidjeti Japan kao aktivnog suborca u svojim inozemnim ratovima.

25. travanj 2024 08:47