Svijet
StoryEditor

Angela Merkel predvodi listu najmoćnijih žena na svijetu

27. Svibanj 2015.
Piše:
Ato Markin

Petu godinu zaredom njemačka kancelarka Angela Merkel najmoćnija je žena na svijetu. Popis najutjecajnijih žena sastavio je časopis Forbes

Mnogo je toga ovih mjeseci u glavi njemačke kancelarke -  emigranti s Mediterana, sankcije Rusiji, špijunski skandali koji potresaju Njemačku, stabilnost u Eurozoni ali i nesreća zrakoplova Germanwingsa. Zasigurno jedina stvar o kojoj njemačka kancelarka ne razmišlja je Hilary Clinton, Demokratska kandidatkinja za predsjednicu SAD-a koju je Forbes smjestio na drugo mjesto najmoćnijih žena na svijetu. I jedina žena koja bi mogla dogodine Merkel skinuti s trona najmoćnije žene.

Hilary Clinton je na listi od 2004. kako je Forbes započeo s listom najutjecajnijih žena -  bilo kao senatorica, državna tajnica ili sad kao kandidatkinja za predsjednicu SAD-a.

Na listi najutjecajnijih žena svijeta nalaze se osobe iz različitog miljea - glumice, pjevačice, bogatašice, modeli, poslovne žene... Tako je na trećem mjestu Melinda Gates, a četvrtom predsjednica Središnje banke SAD-a (Fed) Janet Yellen. Top pet najutjecajnijih žena svijeta zatvara Mary Barra, čelnica General Motorsa.

Valja napomenuti kako je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde na 6. mjestu, a brazilska predsjednica Dilma Rousseff je sedma.

Najmlađa na listi je pjevačica Taylor Swift, ova 25-godišnja žena je jedna od 19 imena koje su se po prvi puta našle na listi. Suprotno od nje, s liste je ispala Lady Gaga, ali i brazilska manekenka Gisele Bundchen te mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi.

19. travanj 2024 22:23