Svijet
StoryEditor

Antonio Tajani novi predsjednik Europskog parlamenta

18. Siječanj 2017.

Dosadašnji potpredsjednik Europskog parlamenta (EP) Antonio Tajani iz Europske pučke stanke (EPP), najjače političke grupacije u EU, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra, od jučer je novi predsjednik EP-a nakon pobjede u četvrtom, odlučujućem krugu glasovanja s potporom 351 eurozastupnika, dok je njegov socijaldemokratski konkurent Gianni Pittela osvojio 282 glasa.

63-godišnji Tajani (Forza Italia), bivši časnik talijanskog ratnog zrakoplovstva i novinar javne televizije RAI i dnevnog lista Il Giornale, dosad je četiri puta bio biran kao zastupnik u EP-u. S Tajanijem na čelu Parlamenta, Jean-Claudeom Junckerom na čelu Europske komisije i Donaldom Tuskom kao predsjednikom Europskog vijeća, EPP, politička obitelj čiji je član Merkeličin CDU i Plenkovićev HDZ, sada upravljaju kompletnom europskom administracijom.

Kako ističe Dubravka Šuica, voditeljica izaslanstva HDZ-a u Europskom parlamentu, četiri su teme o kojima će se baviti Bruxelles i Strasbourg - budućnost Europske unije koja je poljuljana, ali ne i ugrožena, zapošljavanje i gospodarski rast, trgovački sporazumi TTIP i CETA te sigurnost i obrambena politika.

Inače, Tajani je kao tadašnji potpredsjednik EP-a  u rujnu prošle godine u Puli i Rijeci osobno i u ime najjače političke grupacije u EU (EPP) podržao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na predizbornim skupovima HDZ-a.

>>>Novinari iz EU zemalja tuže Europski parlament zbog skrivanja troškova zastupnika

20. travanj 2024 11:06