Svijet
StoryEditor

Ateisti ljuti: EU nas je napustio!

23. Ožujak 2013.

Ateističke skupine, koje kažu da su u mnogim dijelovima svijeta progonjeni milijuni ateista i drugih nevjernika, optužile su u petak Europsku uniju da nije stala u obranu njihovih prava u Ujedinjenim narodima.

Ateisti su istupili nakon što je UN-ovo Vijeća za ljudska prava odobrilo rezoluciju koju je pripremio EU a koja traži okončanje vjerske netolerancije i nasilja te poziva sve vlade da poštuju slobodnu vjeroispovjesti. No aktivisti za prava nevjernika, koji su ranije vijeću predlagali izvješće o zlostavljanju ateista, većinom u muslimanskim zemljama, tražili su da se u tekstu jasno kaže da ta kršenja prava uključuju njih. 

- Izbor riječi ove rezolucije pokazuje kako svijet, pa i sekularni zapad, zanemaruje položaj ateista i drugih nevjernika u mnogim zemljama - rekla je Sonja Eggericks, predsjednica Međaunarodne unije za humanizam i etiku.

- Mnogi ljudi koji ne priznaju postojanje nadnaravnog bića trpe, pa i umiru, zbog pokušaja da ostvare svoje pravo da se pridržavaju svojih gledišta i da ih iznose - rekla je u izjavi poslanoj agenciji Reuters iz Bruxellesa. Elizabeth O‘Casey iz Centra za istraživanje iz SAD-a rekla je da je odbijanje EU-a da izričito spomene nevjernike kao skupinu kojoj je, uz vjerske manjine, potrebna zaštita ‘iznevjerilo mnoge milijune u svijetu‘.

Dužnosnici iz 27 zemalja EU-a su, međutim, rekli da je jasno da rezolucija, donesena konsenzusom u vijeću u kojem je u prošlosti bilo oštrih sporenja u pitanjima vjerskih sloboda, obuhvaća i vjernike i nevjernike. Diplomati su rekli da je EU izbjegla izričito spominjanje potrebe zaštite ateista, čiji broj po izvješćima raste u cijelom svijetu, zbog dogovora s islamskim zemljama.

Po navodnom dogovoru 57 članica Organizacije za islamsku suradnju u vijeću će prihvatiti rezoluciju EU-a u zamjenu za EU-ovo prihvaćanje njihove rezolucije u kojoj se osuđuje netolerancija spram vjera. Rezoluciju islamskog bloka mnogi zagovornici ljduskih prava i slobode govora vide kao nastavak nastojanja da se u UN-u postigne sporazum o zabrani ‘blaćenja vjere‘.

20. travanj 2024 00:07