Svijet
StoryEditor

Australija će donirati 165 milijuna dolara UN-ovom Zelenom klimatskom fondu

12. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Australija je pod međunarodnim pritiskom pristala donirati 165 milijuna dolara UN-ovom Zelenom klimatskom fondu.

Ovakav potez nije očekivan budući da je Julie Bishop, australska ministrica vanjskih poslova, prošlog tjedna izjavila kako će Australija zemljama u razvoju, koje se bore protiv klimatskih promjena, pomagati kroz humanitarni program.

Međutim, na UN-ovom klimatskom samitu u Peruu, Bishop i australski premijer Tony Abbott izjavili su kako bi ‘sve zemlje trebale poduzeti praktične i proporcionalne mjere kako bi spriječile klimatske promjene, imajući na umu očuvanje ekonomskog rasta‘.

Australija će tako donirati 165 milijuna dolara (200 milijuna australskih dolara) UN-ovom fondu kako bi ‘ispunila obvezu sudjelovanja u globalnom odgovoru na klimatske promjene‘. SAD su zasad donirale tri milijarde dolara, a Japan 1,5 milijardi dolara. Francuska, Njemačka, Britanija i Kanada su također donirale velike sume.

Christine Milne iz stranke Zelenih tvrdi da ovo nije svojevoljna odluka Australije, već da je Australija prisiljena na ovakav ustupak.

Australija se obvezala na smanjenje emisije stakleničkih plinova za pet posto do 2020. godine. Ekolozi, međutim, tvrde da bi cilj trebao biti puno veći, odnosno da bi trebao iznositi 15 posto.

Za UN-ov Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund) zasad je prikupljeno više od 10 milijardi dolara.

19. travanj 2024 18:00