Svijet
StoryEditor

Austrija odgađa uvođenje biogoriva E10

18. Rujan 2012.

Austrija će odgoditi uvođenje nove vrste benzina E10, izjavio je ministar okoliša Nikolaus Berlakovich, dodajući da je njegova zemlja odlučila pričekati pojašnjenja Europske unije o korištenju alternativnih goriva.

"Razumno je u ovom trenutku obustaviti uvođenje E10 u Austriji, dok se situacija ne razjasni na europskoj razini", kazao je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. E10 sadrži do 10 posto etanola koji se trenutačno proizvodi iz poljoprivrednih kultura namijenjenih proizvodnji hrane a trebao je postati dostupan kupcima od 1. listopada.

U ponedjeljak je Europska komisija objavila da želi do 2020. ograničiti udio goriva proizvedenih od poljoprivrednih kultura na samo pet posto. Biogoriva se svojedobno smatralo potencijalnim izvorom jeftine alternativne energije, ali kritičari upozoravaju da se često baziraju na prehrambenim kulturama ili se za njihovu proizvodnju često koristi zemljište koje bi se trebalo koristiti za proizvodnju hrane, što dodatno podiže cijene. E10 je ponuđen kupcima u Njemačkoj u veljači 2011. a u Francuskoj je dostupan od 2009. godine.

28. travanj 2024 17:28