Svijet
StoryEditor

Austrijska vlada pod pritiskom zbog Hypo banke

13. Ožujak 2013.

Austrijska vlada sprema se ovih dana na pregovore s Europskom komisijom o budućnosti nacionalizirane banke Hypo Alpe Adria, koja traži dulji rok za prodaju imovine u sklopu planiranog preustroja.

Bruxelles je u posljednje vrijeme pojačao pritisak na vladu u Beču da ubrza proces preustroja posrnule banke kojoj je već isplaćeno 1,5 milijardi eura državne pomoći, a trebala bi dobiti još 700 milijuna eura.

Tako je povjerenik Europske unije za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquin Almunia prošlog petka na skupu u organizaciji instituta Bruegel u Bruxellesu upozorio da ‘banka dobiva pomoć od države od 2008. a austrijske vlasti još nisu u stanju podstrti nam konačnu odluku ili uvjerljivi plan preustroja‘.

- Potreban je opsežniji preustroj, kontrolirana likvidacija ili plan za kontrolirano gašenje. Još raspravljamo o tome - kazao je Almunia prema izvješću Reutersa.

U Beču je poruka Almunije da se banka temeljito restrukturira ili likvidira odmah protumačena kao prijetnja zatvaranjem banke, izvijestila je juečr austrijska agencija APA. Austrijska vlada prošlog je vikenda podsjetila da će se o Hypou pregovarati sljedećih dana. Ministrica financija Maria Fekter nije u ponedjeljak imala što dodati tom stavu a Beč je istog dana posredstvom čelnika agencije za upravljanje vlasničkim udjelima države u financijskom sektoru (FIMBAG) Klausa Liebshcera potvrdio i želju signaliziranu Europskoj uniji da banka dobije više vremena.

U Hypou pak upozoravaju da ubrzana prodaja ogranaka na Balkanu ne bi bila dobar potez s obzirom na ‘isušeno‘ tržište i recesiju u toj regiji. Priželjkuju produljenje roka za do pet godina.

Izvršni direktor banke Gottwald Kranebitter opetovano je upozoravao da ‘razorna‘ hitna prodaja ogranaka ne bi bila dobar potez. Troškove trenutnog zatvaranja u više je navrata procijenio na pet do šest miljardi eura. U ponedjeljak je nadzorni odbor banke produljio njegov mandat na čelu banke za tri godine.

Hypo Alpe Adria izvijestila je u utorak da joj je neto dobit u 2012. pala na tri milijuna eura, sa 69,3 milijuna eura u 2011., zbog povećanih rezervacija za nenaplative zajmove i smanjenih prihoda. Prema austrijskim računovodstvenim strandardima poslovala je gubitkom od 28 milijuna eura.

U prognozi za ovu godinu naveli su da žele zaključiti preustroj sukladno proceduri Europske komisije o poduzećima koja su primila državnu pomoć. Planiraju, između ostalog, ‘nastaviti s optimizacijom portfelja u mreži u jugoistočnoj Europi kako bi poboljšali šanse za opetovanu privatizaciju‘.

Napominju da su pripreme za prodaju mreže na Balkanu znatno napredovale, naglašavajući da mogućnost za sklapanje povoljnog dogovora koji će u maksimalnoj mogućoj mjeri sačuvati vrijednost tamošnjih podružnica ovisiti o rokovima EK i potražnji na tržištu. Očekuje se da će EK objaviti konačnu odluku u sklopu istrage o državnoj pomoći banci u prvoj polovini godine, navodi se u bančinom priopćenju.

03. svibanj 2024 12:32