Svijet
StoryEditor

Automatsko rezanje troškova moglo bi nauditi brojnim Amerikancima

09. Veljača 2013.

Automatsko rezanje potrošnje koje će se dogoditi u Americi 1. ožujka ako Kongres to ne spriječi, uvelike će nauditi programima kojima se koriste brojni Amerikanci, poput policije, pomoći malim poduzećima, sigurnosti hrane, prikupljanja poreza, objavila je u petak Bijela kuća.

Američke vlasti pozvale su Kongres da ublaži učinak tih smanjenja jer će se njima, tvrdi Bijela kuća, nevojni programi srezati za devet, a vojni za 13 posto. - Ti veliki i arbitrarni rezovi teško će pasti svim resorima - kaže se u priopćenju Bijele kuće. Nekoliko dana uoči predsjednikova govora o stanju nacije, Bijela kuća pokreće agresivnu kampanju protiv republikanaca iz Kongresa s kojima je već dugo u sporu oko državnih financija. Ne slažu se o vladinoj potrošnji i porezima, ali slažu se da je nužno srezati proračunski deficit koji je u proteklome desetljeću enormno narastao. No ne uspijevaju se složiti oko načina i brzine kojom bi to postigli.

Republikancima je i dalje prioritet smanjivanje državne potrošnje. Oni imaju većinu u Zastupničkom domu. No Bijela kuća u petak je uzvratila prikazom teškoga stanja koje bi nastupilo dopusti li se da automatski rezovi stupe na snagu. Na popisu je smanjenje broja policajaca za oko tisuću, za 2100 broj sanitarnih inspektora, a oko 600 tisuća žena i djece ostat će bez socijalne pomoći u hrani.

27. travanj 2024 12:09