Svijet
StoryEditor

Bank of England snizio kamatne stope po prvi put od 2009. godine

04. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Britanska središnja banka Bank of England (BoE) snizila je u četvrtak kamatne stope po prvi put od 2009. godine i najavila da će kupovati državne obveznice u iznosu od 60 milijardi funta kako bi se ublažile posljedice britanske referendumske odluke o napuštanju Europske unije.

BoE je snizio ključnu kamatnu stopu s 0,5 posto, na rekordno niskih 0,25 posto, u skladu s očekivanjima tržišta.

Uz to, pokrenuo je i dva nova programa, jedan vrijedan 10 milijardi funta kojim se predviđaju kupovine visokokvalitetnih korporativnih obveznica, a drugi - potencijalno vrijedan i do 100 milijardi funta - kojim bi se zajamčilo da će banke nastaviti davati kredite i nakon snižavanja kamatnih stopa.

U središnjoj banci očekuju da će britansko gospodarstvo stagnirati u preostalom dijelu ove godine, a za iduću mu godinu predviđaju slabašan rast. Većina dužnosnika Odbora za monetarnu politiku očekuje da će ključna kamatna stopa biti dodatno snižena "prema nuli, ali na nešto iznad nula posto", ako će gospodarstvo bilježiti slabašan rast kao što se predviđa.

- Nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo napustiti EU, tečaj funte je pao i značajno su oslabili izgledi za rastom gospodarstva u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju, navodi se u bančinu kvartalnom izvješću o inflaciji.

BoE je zadržao raniju procjenu prema kojoj u ovoj godini očekuje rast od dva posto, budući da je gospodarstvo u prvoj polovini godine raslo bržim tempom nego što se očekivalo u svibnju.

No, oštro su snizili procjenu rasta za 2017. godinu, na svega 0,8 posto, nasuprot očekivanih 2,3 posto u prijašnjoj procjeni. Za  2018. godinu procjena rasta snižena je na 1,8 posto.

Također, BoE je oštro naviše revidirao procjene stope inflacije u Britaniji, zbog snažnog pada funte nakon financijske krize, pa sada predviđa da će stopa inflacije dosegnuti 2,4 posto u 2018. i 2019. godini. U BoE-u ciljaju godišnju inflaciju u visini dva posto.

Novim mjerama žele osigurati da se niže razine kamatnih stopa koje utvrđuje BoE reflektiraju u troškovima koje komercijalne banke zaračunavaju kućanstvima i kompanijama kod uzimanja kredita.

Najniži trošak financiranja, odnosno ključna kamatna stope od 0,25 posto, bit će za banke koje održe razinu neto kreditnih plasmana prema gospodarstvu, ili ju povećaju, dok će bankama koje će smanjiti kreditne plasmane BoE zaračunati kaznene troškove.

- Banka će poduzeti sve što je potrebno kako bi postigla monetarnu i financijsku stabilnost, izjavio je britanski guverner Mark Carney nakon zasjedanja BoE te dodao da će se snižavanje kamatnih stopa odmah osjetiti u gospodarstvu.

24. travanj 2024 01:03