Svijet
StoryEditor

Banke u BiH očekuju rekordnu dobit

07. Rujan 2012.

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini potpuno se oporavio od posljedica krize koja je bila na vrhuncu 2010. godine te će 2012. godinu vjerojatno završiti s rekordnom dobiti, objavili su u petak lokalni mediji u BiH pozivajući se na podatke entitetskih agencija za bankarstvo.

Po podacima koje je objavila Agencija za bankarstvo Federacije BiH, poslovne su banke u tom entitetu tijekom prvih šest mjeseci ostvarile dobit od 71 milijun konvertibilnih maraka (nešto više od 36 milijuna eura), dok su tijekom cijele 2011. godine zaradile 84 milijuna KM (oko 43 milijuna eura).

Banke koje posluju u Republici Srpskoj do kraja lipnja ostvarile su dobit od 36,7 milijuna KM (18,7 milijuna eura), što je za tri milijuna više u odnosu na 2007. godinu kada su banke u BiH ostvarila najveće profite.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Muris Čičić kazao je banjalučkim "Nezavisnim novinama" kako je jasno da se bankarski sektor oporavio jer su banke koje su dominantno u stranom vlasništvu odmah nakon katastrofalnih rezultata iz 2010. godine ušle u ozbiljnu reorganizaciju poslovanja.

Te 2010. godine poslovne su banke u BiH zabilježile gubitke u iznosu od 122 milijuna KM (gotovo 62,5 milijuna eura), a nakon toga počelo je masovno "čišćenje" bankarskih portofolia.

"Loše kredite su klasificirali u niže kategorije te su poduzeli bolne rezove tako što su neke kredite prodavale za 50 do 60 posto vrijednosti drugim bankama samo da ostanu na zdravom portofoliu", pojasnio je Čičić. On međutim drži kako visoka profitabilnost bankarskog poslovanja ukazuje i na oporavak realnog sektora u BiH konstatirajući kako bi bankama bilo nemoguće zarađivati ukoliko nema i oporavka gospodarstva.

20. travanj 2024 15:25