Svijet
StoryEditor

Barroso, Hollande i Merkel raspravljali kako doći do rasta Europe

19. Ožujak 2013.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u ponedjeljak sastali su se u Berlinu gdje su razgovrali i sa čelnim ljudima europske industrije te poručili da će raditi na rastu i konkurentnosti eurpskog gospodarstva.

Iako je plan pomoći ciparskom gospodarstvu koji uključuje visoke poreze na bankovne depozite uzdrmao tržišta, čelnici dvaju najvećih gospodarstava euro zone i predsjednik Europske komisije vrlo su se šturo dotaknuli tog pitanja. Nešto više od sat vremena prije telefonske konferencije ministara financija euro zone posvećene Cipru, Merkel je govoreći o stabilnosti eura novinarima samo rekla da je ona predmet stalne brige, ‘kao što smo vidjeli sada na Cipru‘.

- To večeras nije naša tema nego je tema kako postići rast Europe, što bi dalo nadu i konkurentnost - rekla je njemačka kancelarka. Kao i Angela Merkel i druga dva europska čelnika rekla su da je konkurentnost Europe ‘ključ uspjeha‘ i pozvali na utvrđivaje ‘poštenih‘ pravila međunarodne kompeticije.

-Prioritet je doći do najviše stope rasta a kako bi to postigli moramo učiniti sve kako bi osigurali najveću moguću konkurentnost Europe - rekao je francuski predsjednik Francois Hollande.- Okvir europske politike mora biti najviše usredotočen na polja energetske politike, konkurentnost, obrazovanje i zapošljavanje - rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Troje čelnika su u ponedjeljak na radnoj večeri razgovarali s predstavnicima ‘Okruglog stola europskih industrijalaca‘, ekskluzivnim klubom kojim predsjeda čelnik tvrtke Ericsson Leif Johansson.

07. svibanj 2024 22:52