Svijet
StoryEditor

Bernankeova izjava imala je efekt hladnog tuša

26. Ožujak 2012.

Dolar je u ponedjeljak oslabio prema euru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima nakon što je predsjednik američke središnje banke Fed kazao da najveće svjetsko gospodarstvo treba brže rasti da bi se smanjila stopa nezaposlenosti.

Euro je u takvim okolnostima bio na dobitku 0,32 posto i njime se trgovalo po 1,3314 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,3329 dolara. Dolar je oslabio i prema švicarskom franku, kliznuvši za 0,32 posto na 90,48 švicarskih centima. Američka valuta ojačala je pak prema jenu za 0,45 posto i njime se trgovalo po 82,68 jena.Dolar se našao pod pritiskom nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke svojim ocjenama podupro stajališta da bi banka tržište ponovo mogla preplaviti likvidnošću u sklopu novog kruga kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

- Taj je istup u najmanju ruku odškrinuo vrata kvantitativnom ublažavanju, a definitivno vraća u fokus ocjene da će Fed nastaviti pritiskati papučicu gasa, barem u skorijoj budućnosti - kazao je Stewart Hall, viši valutni strateg u tvrtki RBC Capital Markets.Ulagači su smatrali manje vjerojatnim novo popuštanje monetarne politike posljednjih mjeseci nakon što je niz gospodarskih pokazatelja ukazivao na jačanje oporavka u najvećem svjetskom gospodarstvu, uključujući i posustalo tržište rada.- Bernanke je skloniji snižavanju kamatnih stopa, a na neki je način umanjio razmjere poboljšanja na tržištu rada kojem smo dosad svjedočili - kazao je Sean Incremona, ekonomist u 4Cast Ltd.-u u New Yorku.

To je poduprlo stajališta da će američka monetarna politika ostati nepromijenjena još neko vrijeme i pobudilo nade da bi tržišta mogla svjedočiti novom krugu kvantitativnog popuštanja američke središnje banke.Od dobrih gospodarskih vijesti iz Europe izdvaja se neočekivan rast Ifo indeksa poslovnog povjerenja u Njemačkoj na 109,8 bodova, sugerirajući da najveće europsko gospodarstvo i dalje uspješno odolijeva dužničkoj krizi u eurozoni. Trgovce i analitičare i dalje ipak brine da bi visoke cijene nafte mogle predstavljati rizik za rast, ponajprije zbog nedavno objavljenih podataka o padu aktivnosti u njemačkom sektoru proizvodnje.- Podatak Ifo instituta nešto je bolji no što se očekivalo ali nije snažan. Indeksi menadžera upravljanja nabavom više govore o budućnosti, a promet u maloprodaji diljem Europe je užasan - kazao je Maurice Pomery, izvršni direktor u konzultantskoj tvrtki Strategic Alpha. Rekao je i kako zabrinjava situacija s rastom. Španjolska, Italija i Portugal muku muče kako bi postigli rast, a usporavaju čak i Njemačka i Francuska.

19. travanj 2024 01:30