Svijet
StoryEditor

Bez posla gotovo tri milijuna Nijemaca

29. Kolovoz 2013.

Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Njemačkoj blago je povećan u kolovozu u odnosu na prošli mjesec, izvijestila je danas Savezna agencija za rad (BAA), ukazujući na ukidanje pojedinih mjera potpore tržištu rada.

Ako se uzmu u obzir sezonski uvjetovani faktori, broj nezaposlenih porastao je u tekućem mjesecu za sedam tisuća u odnosu na srpanj, na ukupno 2,943 milijuna. Stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena četvrti mjesec zaredom i iznosi 6,8 posto.

Ukupan je broj nezaposlenih uvećan za 32 tisuće i bez posla je 2,946 milijuna Nijemaca. Odgovarajuća stopa nezaposlenosti nije se mijenjala u odnosu na mjesec ranije i iznosila je također 6,8 posto.

Pokazatelj potražnje za radnom snagom ostao je u kolovozu nepromijenjen u odnosu na mjesec radnije, nakon što je u prethodna dva mjeseca blago porastao.

Stanje na tržištu rada i dalje je stabilno, konstatiraju u BAA, povezujući blago povećanje nezaposlenosti sa smanjenom potporom države kroz mjere na tržištu rada.

Podsjećaju da su gospodarske aktivnosti u drugom tromjesečju porasle za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i očekuju nastavak uzlaznog trenda.

Čelnik BAA procjenjuje ipak da lagano ubrzanje gospodarskih aktivnosti na početku ljeta nije dovoljno za značajni uzlet zapošljavanja. "Vidimo da stanje u gospodarstvu podupire tržište rada ali ne onoliko koliko smo očekivali", konstatirao je Frank-Juergen Weise. Gospodarske će se aktivnosti u drugoj polovini godine poboljšati, ali "bolje ne znači i dinamično", naglasio je.

19. travanj 2024 10:07