Svijet
StoryEditor

BiH za sada odustala od ograničavanja uvoza mlijeka iz EU

18. Studeni 2014.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak nije podržalo zahtjeve proizvođača mlijeka iz te zemlje za uvođenje protekcionističkih mjera kojima bi se ograničio uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Europske unije, ali je iskazalo razumijevanje za probleme domaćih mljekara i potvrdilo spremnost vlasti da pomognu u njihovu rješavanju.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane u Sarajevu objavljeno je kako je to tijelo utvrdilo da u ovoj godini nije bilo povećanog uvoza mlijeka iz EU kako to tvrde domaći mljekari koji u tome vide najveći dio uzroka za teško stanje u kojemu se nalaze.

Udruge koje okupljaju proizvođače mlijeka iz oba bosanskohercegovačka entiteta od prošlog tjedna organizirale su blokadu carinskih terminala preko kojih se u BiH uvozi mlijeko iz država-članica EU.

Zatražili su uvođenje dodatnih carinskih pristojbi na mlijeko iz uvoza, ali i ukidanje uvoznih kvota za sve poljoprivredne proizvode i živu stoku iz EU i to sve dok se ne stabilizira domaća proizvodnja.

"Blokada carinskih terminala ostaje do provedbe zahtjeva, a sada sve ovisi o Vijeću ministara", izjavio je ranije Vladimir Usorac, predsjednik udruge koja okuplja mljekare iz Republike Srpske.

Najavio je kako proizvođači hrane razmišljaju i o blokadi svih graničnih prijelaza, kao i sjedišta vlasti u Sarajevu ne ispuni li Vijeće ministara BiH njihove zahtjeve.

Vijeće ministara BiH u utorak je na to reagiralo "pozivom" nadležnim ministarstvima i drugim tijelima vlasti da razmotre postojanje pravne osnove za aktiviranje procedure zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Također je zatražen pojačani inspekcijski nadzor uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na graničnim prijelazima, kao i naknadni nadzor uvoznika mlijeka i mliječnih proizvoda uključujući i uvozne cijene.

Mljekare iz BiH i dalje ne mogu izvoziti svoje proizvode na tržište EU jer ne ispunjavaju propisane kriterije pa se sada traga za alternativnim izvoznim tržištima, prije svega u Turskoj i Rusiji.

No mljekari iz BiH i s tim imaju probleme jer im Europska komisija za sada ne dopušta prevoženje mlijeka i mliječnih proizvoda preko teritorija Unije uvjetujući to provedbom propisanih standarda transporta hrane čiji je cilj spriječiti potencijalno širenje zaraznih bolesti.

20. travanj 2024 11:24