Korona i biznis
17. rujan 2013.

Bill Gates ponovo postao najbogatiji čovjek na svijetu

lider.media
lider.media

Osim što je zadnjih dvadeset godina u kontinuitetu najbogatiji građanin SAD-a, osnivač Microsofta Bill Gates ove je godine vratio i titulu najbogatijeg čovjeka svijeta. Najnovija Fobesova lista 300 najbogatijih pokazuje kako je Gates sa bogatstvom od 72 milijarde dolara ponovo na vrhu.

Gates je poziciju vratio od meksičkog milijardera Carlosa Slima koji je zadnjih nekoliko godina držao ovu titulu, no sa čelne je pozicije pao zbog gospodarske krize i poslovnih problema.

Na drugoj se poziciji nalazi Warren Buffett koji je također tradicionalno u samom vrhu Forbesove liste, a trenutačno je težak 58,5 milijardi dolara. Na trećem je mjestu osnivač Oraclea Larry Ellison sa 41 milijardom dolara.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg među najvećim je dobitnicima, te se sa 19 milijardi dolara osobnog imetka svrstao među prvih dvadeset nakon što mu je ranijih godina izmicala pozicija među najbogatijima. Naime, ljetos je vrijednost dionice Facebooka snažno porasla, praktički se udvostručila, što je i glavni razlog za ovako dobar rezultat.

Zajedno sa Zuckerbergom, ove se godine na listi nalazi ukupno 20 američkih milijardera mčađih od 45 godina, a najmlađi je 29-ogodišnji suosnivač Facebooka Dustin Moskovitz sa 5,3 milijarde dolara. To bogatstvo ostvario je sa samo 5 posto udjela koliko posjeduje u Facebooku.

Na listi se nalazi 48 žena, a najbogatija amerikanka je Christy Walton, vlasnica najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Wallmart koja se nalazi na 6. mjestu sa 35,4 milijarde. Odmah do nje, na 7. i 8. mjestu njezini su šogor i šogorica Jim i Alice Walton, oboje teški po 33 milijarde dolara.

Najbogatiji političar je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg koji je vrijedan 31 milijardu dolara što mu je osiguralo 10. poziciju.

Nakon Gatesa dva ponajveća Microsoftova suvlasnika ove su godine napustila listu od 20 najbogatijih, iako su i dalje u samom vrhu – Paul Allen sada je na 26 mjestu, dok je aktualni čelnik Microsofta Steve Ballmer, koji je najavio skorašnji odlazak, sa 19 mjesta prošle godine pao na 21. poziciju.

Lista 10 najbogatijih (bogatstvo, tvrtka, porast):

1. Bill Gates ($72mlrd, Microsoft, + $6mlrd)2. Warren Buffett ($58.5mlrd, Berkshire Hathaway, + $12.5mlrd)3. Larry Ellison ($41mlrd, Oracle Even, bez porasta)4. Charles Koch ($36mlrd, Diversified, + $5mlrd)4. David Koch ($36mlrd, Diversified, + $5mlrd)6. Christy Walton i obitelj ($35.4mlrd, Wal-Mart, + $7.5mlrd)7. Jim Walton ($33.8mlrd, Wal-Mart, + $6.7mlrd)8. Alice Walton ($33.5mlrd Wal-Mart + $7.2mlrd)9. S. Robson Walton ($33.3mlrd, Wal-Mart, + $7.2mlrd)10. Michael Bloomberg ($31mlrd, Bloomberg LP, + $6mlrd)