Svijet
StoryEditor

Bitcoin postao ‘umjetni novac‘ u Njemačkoj

20. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Njemačko ministarstvo financija izdalo je priopćenje kojim popularnoj virtualnoj valuti Bitcoinu dodijelilo status ‘‘Rechnungseinheiten‘‘ odnosno umjetnog novca.

Prema pravnoj definiciji Bitcoin u Njemačkoj spada u kategoriju s regionalnim valutama i novcem u zabavnim parkovima, piše Bug.hr, što znači da je dobio status nečega između potpuno bezvrijednog novca iz igara koje nitko ne priznaje i pravih novčanih valuta kao što je euro. Ovo izvješće samo je potvrda ranije odluke njemačke federalne agencije BaFin koja nadzire cjelokupni financijski promet u toj državi te se nalazi u sklopu ministarstva financija.

Oznaka umjetnog novca za Bitcoin znači da podliježe oporezivanju komercijalnih transakcija, a privatne transakcije između pojedinaca nisu podložene oporezivanju. Za obavljanje usluga razmjene Bitcoin valute potrebno je zatražiti dozvolu od BaFina, a jednom kada je odobrena licenca usluga se prema zakonima može obavljati na cjelokupnom teritoriju Europske unije.

U SAD-u su osim federalne dozvole potrebne i dodatne pojedinačne dozvole od svake savezne države u kojoj se namjerava vršiti usluga razmjene Bitcoin valute. Licencu u Njemačkoj za obavljanje te djelatnosti zatražila je njemačka banka Fidor Bank.

03. svibanj 2024 19:58