Svijet
StoryEditor

Bitka Grčke i eurozone tek je počela

23. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Grčka vlada je osigurala produljenje priljeva novca iz eurozone, ali je na domaćem terenu optužena za ‘prodavanje iluzija‘ biračima kojima je obećan prestanak mjera štednje.

U petak je postignut sporazum o produljenju paketa financijske pomoći za naredna četiri mjeseca, a Grčka danas mora predstaviti popis reformi koje namjerava provesti. Grčki premijer Cipras na taj je način ispunio barem jedno izborno obećanje – ono da će Grčka ostati u eurozoni. On i dalje inzistira na podršci grčkog naroda, unatoč činjenici da postignuti dogovor znači da će Grčka i dalje funkcionirati pod pravilima nametnutima od strane EU i MMF-a, što je suprotno izbornim obećanjima.

- Od srca se zahvaljujem Grcima koji su stali uz nas. To je bilo naše najjače oružje u pregovorima. Grčka je postigla uspjeh u pregovorima s Europom. – izjavio je Cipras u subotu.

Članstvo Sirize nije se oglasilo vezano uz bolne ustupke koji su rezultirali sporazumom. Međutim, politički veteran i jedan od najuglednijih članova Sirize, Manolis Glezos, koji u Grčkoj uživa status narodnog heroja, optužio je Ciprasa za održavanje statusa quo. Naveo je kako preimenovanje ‘trojke‘ (Europska komisija, Europska središnja banka i MMF) u institucije, memoranduma u sporazum, a zajmodavaca u partnere ne označava nikakvu stvarnu promjenu.

- Ispričavam se grčkom narodu što sam sudjelovao u ovoj iluziji. Prijatelji i podržavatelji Sirize moraju odlučiti žele li prihvatiti ovakvu situaciju. – izjavio je.

Reagirao je i lider opozicijske stranke, Evangelos Venizelos, tvrdeći kako nikakva propaganda ne može sakriti činjenicu da je Siriza lagala građanima i prodavala iluzije.

Sporazum sklopljen u petak nema pretjeranu težinu – zapravo je puko kupovanje vremena. Isto tako, dogovor nije kulminacija rasprave, već početak.

05. svibanj 2024 16:01