Svijet
StoryEditor

Blackwateru kazna od 7,5 milijuna dolara

08. Kolovoz 2012.

Zaštitarska tvrtka Academi LLC, ranije poznata pod nazivom Blackwater, pristala je platiti kaznu od 7,5 milijuna dolara kako bi izbjegla sudski progon za kršenje zakona u vezi s prodajom oružja, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa u utorak.

Nagodba s ministarstvom pravosuđa, koja je u utorak podnesena sudu u Sjevernoj Karolini, obuhvaća neovlaštenu prodaju satelitskih telefona u Sudanu, neovlaštenu vojnu obuku u korist stranih vlada, ilegalno posjedovanje automatskog oružja i druge prekršaje i pokriva razdoblje od 2005. do 2008. godine. Za sve te aktivnosti tvrtka je po američkom zakonu morala imati odobrenje ministarstva financija i State Departmenta.

Academi je priznao odgovornost i pristao platiti 7,5 milijuna dolara, objavilo je ministarstvo pravosuđa, što znači da protiv tvrtke neće biti podignuta optužnica. Prije dvije godine kontroverzni Blackwater postigao je sličnu nagodbu s ministarstvom pravosuđa, a kazna je tada iznosila 42 milijuna dolara. Tvrtka Blackwater u svijetu je došla na loš glas nakon što su njezini plaćenici u Iraku, u kojem su djelovali kao ugovorna strana s američkom vojskom i za nju obavljali rizične poslove, bili upleteni u ubijanje civila.

01. svibanj 2024 08:04