Svijet
StoryEditor

Boštjan Jazbec novi guverner slovenske središnje banke

03. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Slovenski parlament u utorak je za novog guvernera slovenske središnje banke izabrao ekonomista Boštjana Jazbeca (43) čiji će mandat započeti sredinom lipnja, kad završava šestogodišnji mandat sadašnjem guverneru Marku Kranjecu.

Za Jazbecovo imenovanje na tu dužnost glasovalo je 77 zastupnika, a 7 ih je bilo protiv. Sve zastupničke skupine s izuzetkom Socijalnih demokrata (SD) izrazile su prije glasovanja uvjerenje o visokoj stručnosti kandidata i očekivanje da će on aktivno raditi na uklanjanju problema slovenskog bankovnog sektora opterećenog lošim kreditima.

Jazbec je od 2003. do 2008. bio član vijeća slovenske središnje banke i odlično poznaje slovenski bankovni sustav. Doktorirao je monetarnu ekonomiju, a između ostalog bio savjetnik IMF-a pri uspostavi monetarnih ustanova na Kosovu i Surinamu.

Kako su javili slovenski mediji, novoizabrani guverner središnje slovenske banke, koji će automatski biti i član vijeća guvernera Europske središnje banke jer je Slovenija članica eurozone, izrazio je uvjerenost da Slovenija neće trebati međunarodnu financijsku pomoć u rješavanju svoje trenutačne bankovno financijske krize, te navodi da će nova vlada premijerke Alenke Bratovšek nastaviti s mjerama financijske i bankovne konsolidacije koje je započela ranija vlada Janeza Janše.

26. travanj 2024 18:00