Svijet
StoryEditor

Brazil tuži Samsung zbog loših radnih uvjeta

15. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Brazilski ministar rada objavio je kako je revizija utvrdila da tvrtka Samsung svoje radnike u tvornici u Manaosu tjera da rade 15 sati dnevno uz nedovoljno duge pauze.

Prema tužiteljima, od ukupno 6.000 zaposlenih čak je 2.000 radnika Samsunga lani je završilo na bar dvotjednom bolovanju zbog profesionalnih bolesti, piše Danas.hr. Rad na traci uništava im, tvrde, kralježnicu i mišiće, te uzrokuje bolne upale tetiva i zglobova - tenditis i bursitis. Jedan je zaposlenik kazao tužitelju kako ga zbog "stajanja na nogama u trajanju od deset sati dnevno" užasno bole noge.

"Smijete napraviti dvije pauze od deset minuta u danu; kada tih deset minuta istekne poslovođa vas kažnjava", navodi u tužbi. Drugi zaposlenik je ispričao je kako dnevno pregledava oko dvije tisuće mobitela, a drugi da dnevno spakira 2.700 uređaja.

Tužitelj Ilan Souza traži od kompanije da se radnicima osigura odmor svakih 50 minuta, budući da se razbolijevaju zato što tri puta u minuti moraju ponavljati iste pokrete. BBC Brazil uspoređuje radni dan Samsungova zaposlenika s legendarnim scenama kultnog filma Charlieja Chaplina "Moderna vremena" iz 1936. godine. Radnik, naime, ima samo 65 sekundi za sastavljanje jednog televizora! A sljedeći na traci ima 4.8 sekundi za stavljanje uređaja u kutiju. Sastavljanje mobitela traje svega 32.7 sekundi, a za smartphone radnicima je dano čak nešto manje od dvije minute.

U tužbi se Samsungova tvornica naziva "laboratorijem kršenja temeljnih ljudskih prava radnika", a vlasnika se proziva zbog upornog, višegodišnjeg ignoriranja zakona prema kojemu je dužan osigurati sigurnu radnu okolinu zaposlenima. Naime, prije samo dvije godine Brazil se nagodio sa Samsungom oko odštete u visini od 200.000 dolara, no zlostavljanja, tvrdi se, nisu prestala. Kompanija je najavila suradnju s brazilskim vlastima.

Samsung u svijetu ima 25 ovako velikih tvornica, a među poznatijim tužbama pokrenutim zbog sumnji u kršenja prava radnika su optužba za zapošljavanje djece u Kini te ugrožavanje zdravlja južnokorejskih radnika.

02. svibanj 2024 00:09