Svijet
StoryEditor

Brazilsko gospodarstvo u problemima unatoč Svjetskom nogometnom prvenstvu

02. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Brazil je najveća ekonomija Latinske Amerike i sedma po redu svjetska ekonomija. Ipak, samo nekoliko dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva stvari ne odišu optimizmom.

Unatoč činjenici da je Brazil u iščekivanju 600 tisuća turista uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva, prema posljednjim statistikama ekonomski rast u prva tri mjeseca ove godine iznosi tek 0.2 posto. Ne samo to, u istom su razdoblju poslovne investicije pale za 2.1 posto.

Tako spor rast bacio je sjenu ne samo na predstojeće nogometno prvenstvo, već i predsjedničke izbore. Trenutni predsjednik Dilma Rousseff, koji se nada ponovnom mandatu, tvrdio je kako će nogomet potaknuti ogroman rast, što mu iz trenutne perspektive ne ide u korist.

Visoka inflacija i niske stope poslovnog ulaganja razlog su ovako niskih brojki. Ne samo da je ovakva situacija iznevjerila očekivanja, već je i razlogom protesta Brazilaca. Naime, troškovi prvenstva iznose nevjerojatnih 11 milijardi dolara.

Osim navedenog, problemi postoje i na terenu. Svega je 11 dana do početka najvećeg nogometnog spektakla, a stadion u Sao Paulu, predviđen za otvaranje prvenstva, nije spreman.

Riječ je o stadionu Corinthians Arena, na kojem bi se 12. lipnja trebalo otvoriti Svjetsko nogometno prvenstvo utakmicom između domaćina Brazila, peterostrukog nositelja titule svjetskog nogometnog prvaka, i Hrvatske. To je relativno nov stadion kojem se za potrebe ovog prvenstva kapaciteti povećavaju sa 48.234 na 65 tisuća sjedećih mjesta i na njemu će biti odigrano ukupno šest utakmica.

Dvije sjedeće tribine nisu dovršene, stoga će na generalnoj probi u nedjelju, koja će u potpunosti simulirati otvaranje, biti popunjene samo tri četvrtine sjedećih kapaciteta.

Na stadionu se 18. svibnja održala utakmica između domaćih klubova Corinthiansa i Figueirensea. 36 tisuća fanova, koliko ih je došlo na utakmicu, svjedočilo je pokvarenim liftovima, problemima s vanjskom rasvjetom i problemima sa signalom na mobilnim uređajima, a šlag na torti neuspjeha bila je oluja zbog koje su se gledatelji morali premjestiti na sjedala na višoj poziciji jer krov stadiona nije bio dovršen.

Na koncu će objekt koštati 14 do 18 posto više od izvornog budžeta – između 920 i 950 milijuna reala, odnosno 417 do 431 milijuna dolara.

Uz sve navedene probleme, kao i smrt nekolicine radnika na stadionima, nije, stoga, čudno da pobunjeni Brazilci tvrde da bi bilo pametnije te količine novca preusmjeriti na zdravstveni ili obrazovni sustav.

20. travanj 2024 10:41