Svijet
StoryEditor

Britanski otpor mogao bi odgoditi uspostavu bankovne unije

15. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Velika Britanija zahtijeva promjene u predloženoj europskoj bankovnoj uniji i ograničavanje moći Europske središnje banke, što bi moglo zakočiti nastojanja da se izgradi infrastruktura hitno potrebna za potporu euru, tvrde dužnosnici EU.

Europska komisija prošlog je mjeseca predložila da ECB nadzire banke u procesu uspostave bankovne unije, u sklopu koje bi u prvom redu zemlje članice eurozone zajedničkim snagama rješavale probleme u bankama i štitile depozite štediša.

Prijedlog čini okosnicu tješnje ekonomske integracije eurozone, a britanski otpor mogao bi odgoditi ili čak osujetiti uspostavu bankovne unije.London namjerava predložiti sustav koji bi zemljama izvan bankovne unije omogućio da blokiraju udružena nastojanja njezinih članica da kreiraju propise za cijelu Europsku uniju.- Strahuje se da bi ECB mogao preglasati (britansku središnju) Bank of England (BoE) pri odlučivanju o pojedinim aspektima propisa - tumači jedan dužnosnik. Britanija neće pristupiti bankovnoj uniji, a BoE će iduće godine postati britanski financijski regulator.

- Strahuju da će eurozona progurati puno odluka koje joj idu na ruku. Traže mogućnost protuteže - dodaje izvor. Britanija i sve ostale članice EU-a moraju odobriti uspostavu bankovne unije, što bi se moglo otegnuti ako se ne uvaže britanski argumenti. London je u prvom redu fokusiran na promjenu sustava glasanja na sastancima regulatora zemalja EU-a na kojima se razrađuju europski propisi, poput detaljne definicije bankovnih rezervi. Britanci traže dvostruki sustav glasanja – jedan za one u bankovnoj uniji i drugi za zemlje izvan eurozone – o svakoj konačnoj odluci o regulativi na razini Europske unije. To bi zemljama izvan eurozone de facto otvorilo mogućnost veta.

24. travanj 2024 03:31