Svijet
StoryEditor

Britanski parlament odbacio napad na Siriju, Obama izgubio podršku

30. Kolovoz 2013.
Piše:
liderhrt

Predsjednik Barack Obama odlučit će o odgovoru na uporabu kemijskog oružja u Siriji temeljem američkih interesa, ali će se Washington nastaviti konzultirati s Britanijom nakon što je njezin parlament odbio prijedlog za podršku vojnoj akciji, najavili su iz Bijele kuće.

Britanski parlament je s 285 prema 272 glasova odbacio prijedlog premijera Davida Camerona kojim bi načelno bila odobrena akcija podložna još jednom glasovanju označivši neuspjeh Obaminih napora da izgradi koaliciju za akciju u Siriji.

Cameron je nakon glasovanja rekao kako neće preći preko volje parlamenta i odobriti takvu akciju.

Dužnosnici Obamine administracije obavijestili su jučer kongresnike tijekom telefonske konferencije kako ne sumnjaju da je kemijsko oružje upotrijebljeno u Siriji i da ga je upotrijebila vlada predsjednika Bashara al-Assada, rekao je agenciji Reuters kongresnik Eliot Engel koji je sudjelovao u konferenciji.

Visoki su dužnosnici naveli dokaze uključujući komunikaciju visokih sirijskih dužnosnika i rekli da su vidjeli kako se osoblje premješta oko Damaska što ukazuje da je bilo spremno za nešto veliko poput kemijskog napada, rekao je Engel, najviši demokratski zastupnik u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest nagovijestio je prije glasovanja britanskog parlamenta da bi Sjedinjene Države mogle djelovati same.

Kada predsjednik odluči o primjerenom odgovoru i bude potrebno pravno opravdanje kako bi se podržala takva odluka mi ćemo ga sami donijeti, rekao je Earnest.

Bijela kuća je istaknula kako će bilo kakva akcija biti veoma zasebna i ograničena i ni na koji način usporediva s iračkim ratom.

19. travanj 2024 08:42