07. ožujak 2013.

Bugarska i Rumunjska i dalje izvan Schengena

lider.media
lider.media

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a ponovno su do daljnjega odgodili ulazak Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor. Vijeće je odlučilo razgovarati o tom pitanju ponovno krajem 2013., izjavio je irski ministar Alan Shatter, koji je predsjedao sastankom ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Takvu odluku je još prije nekoliko dana najavio njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich, koji je rekao da Bugarska i Rumunjska nisu spremne za ulazak u schengenski prostor i da će Njemačka uložiti veto. Osim Njemačke ulasku tih dviju zemalja u schengenski prostor, unutar kojeg nema graničnih kontrola, protivi se još nekoliko zemalja poput Nizozemske ili Finske.

Ministar Friedrich je kao glavni razlog za odbijanje naveo korupciju u obje zemlje, koja bi mogla imati posljedica i na olako izdavanje viza za schengenski prostor.

Bugarska i Rumunjska ne uspijevaju ući u schengenski prostor unatoč činjenici da je Komisija još prije dvije godine zaključila da obje zemlje ispunjavaju tehničke uvjete za to. Međutim, za odluku je potreban konsenzus svih zemalja članica.