Svijet
StoryEditor

Bugarska i Rumunjska i dalje izvan Schengena

07. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a ponovno su do daljnjega odgodili ulazak Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor. Vijeće je odlučilo razgovarati o tom pitanju ponovno krajem 2013., izjavio je irski ministar Alan Shatter, koji je predsjedao sastankom ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Takvu odluku je još prije nekoliko dana najavio njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich, koji je rekao da Bugarska i Rumunjska nisu spremne za ulazak u schengenski prostor i da će Njemačka uložiti veto. Osim Njemačke ulasku tih dviju zemalja u schengenski prostor, unutar kojeg nema graničnih kontrola, protivi se još nekoliko zemalja poput Nizozemske ili Finske.

Ministar Friedrich je kao glavni razlog za odbijanje naveo korupciju u obje zemlje, koja bi mogla imati posljedica i na olako izdavanje viza za schengenski prostor.

Bugarska i Rumunjska ne uspijevaju ući u schengenski prostor unatoč činjenici da je Komisija još prije dvije godine zaključila da obje zemlje ispunjavaju tehničke uvjete za to. Međutim, za odluku je potreban konsenzus svih zemalja članica.

19. travanj 2024 06:40