Svijet
StoryEditor

Česi će moći kupovati ‘travu‘ na recept

31. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Češki parlament je u srijedu odobrio zakon, a zastupnici već potvrdili, koji dopušta terapeutsku upotrebu marihuane za ublažavanje djelovanja nekih teških bolesti.

Od 74 zastupnika 67 je odobrilo zakon koji još treba potvrditi predsjednik republike kako bi stupio na snagu. Namijenjen ublažavanju simptoma bolesti poput raka, Parkinsonove bolesti, skleroze zglobnih ploha, psorijaze i atopijskog ekcema, marihuana će biti dostupna samo na elektronski recept kako bi se spriječila zlouporaba.

Češka će uvoziti tu drogu tijekom razdoblja od godinu dana dok Nacionalni institut za kontrolu lijekova pokrene izdavanja licenci koje će biti valjane maksimalno pet godina za lokalne uzgajivače. Sukladno novom zakonu Institut će također ograničiti područja uzgoja.

Češka s 10,5 milijuna stanovnika je jedna od najliberalnijih europskih zemalja u pogledu marihuane. Osobe koje kod sebe imaju do 15 grama marihuane ili su uzgojile do 5 biljaka riskiraju samo novčanu kaznu.

Postotak mladih konzumenata marihuane u Češkoj je pao s 20,3 posto 2010. godine na 16, 1 posto 2011. prema podacima Nacionalnog ureda za droge.

19. travanj 2024 03:06