Svijet
StoryEditor

Cijena dionice Volkswagena potonula 15 posto! Evo zašto

21. Rujan 2015.

Njemački Volkswagen (VW) zatražio je od američkih trgovaca da zaustave prodaju nekih njegovih dizel automobila proizvedenih 2015. godine nakon što su regulatori otkrili da softver u tim vozila daje lažne podatke o emisijama štetnih plinova, objavila je ta kompanija.

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) objavila je u petak da softver pogrešno mjeri emisije štetnih plinova i da bi Volkswagen mogao dobiti kaznu do 18 milijardi dolara.

- Osobno mi je jako žao što smo iznevjerili povjerenje naših kupaca, kazao je izvršni direktor Martin Winterkorn u priopćenju, dodavši kako je Volkswagen zatražio vanjsku istragu o tom pitanju.

Detroit News izvijestio je da trgovci vozilima Volkswagen još imaju u prodaji neka dizel vozila iz 2015. marke Jetta, Passat i Buba. Predstavnik VW-a u nedjelju je potvrdio djelomičnu obustavu prodaje pogođenih vozila, ali nije rekao o kojem je broju riječ.

- Ne toleriramo i nećemo tolerirati bilo kakvo kršenje internih pravila ili zakona, kazao je Winterkorn, dodavši da kompanija u potpunosti surađuje s relevantnim agencijama.

Volkswagen bi se mogao suočiti s kaznom od 37.500 dolara za svako vozilo koje nije u skladu s američkim saveznim pravilima o čistom zraku. Riječ je o oko 482.000 dizel VW i Audi vozila sa četiri cilindra koja su prodana od 2008. Ako se nepravilnosti utvrde u svakom od automobila, kazna može dosegnuti 18 milijardi dolara, potvrdio je dužnosnik EPA tijekom telefonske konferencije u petak.

Cijena dionice VW-a jutros na burzi u Frankfurtu potonula 15 posto.

18. travanj 2024 14:28