08. ožujak 2016.

Cijena zlata porasla za više od 20 posto od sredine prosinca prošle godine

lider.media
lider.media

Robna tržišta zabilježila su pozitivan prošli tjedan, pa je Bloombergov Commodity Index porastao za 2,4 posto, posebno zahvaljujući osnovnim i plemenitim metalima. Cijena zlata je dosegla jednogodišnji rekord, pa su primjerice ‘exchange-traded‘ proizvodi povezani sa zlatom pridobili pažnju ulagača vrijednu više od sedam milijardi dolara od početka godine. To je najveća potražnja za zlatom od kada je Fed-ov FOMC započeo s programom kvantitativnog popuštanja početkom 2009. godine, napominje Ole Hansen, glavni rukovoditelj za tržište roba u Saxo Banci.

- Potražnja za zlatom kao sigurnom lukom nije više primjenjivo objašnjenje za rast s obzirom da su se smirile trzavice u trgovanju dionicama i potražnji za kreditima. Ulagači kao da su se prisjetili oporavka početkom ovog desetljeća i potražili su alternativu u strahu da će propustiti priliku, odnosno dodatno suočeni s negativnim stopama na obveznice i dolarom koji više nije u porastu. Pronašli su je u zlatu i djelomično u srebru, pa je cijena zlata porasla za više od 20 posto, u odnosu na sredinu prosinca prošle godine kada su povećane referentne stope u SAD-u – pojašnjava Hansen i naglašava da ulagači ipak trebaju biti na oprezu jer će brzo krenuti prodaja i skupljanje profita, ako se druge imovine vrate u nestabilne pozicije.

Industrijski metali predvođeni cinkom i niklom također su značajno porasli od najnižih razina u siječnju, ponajviše zahvaljujući zbog nade da će sastanak kineskog političkog vodstva donijeti mjere za ubrzanje rasta tog gospodarstva koji je najveći svjetski potrošač svega što je vezano uz metal.

Usporedno, cijena sirove nafte nastavlja svojim uzlaznim trendom kako se smanjuje volatilnost i čini se da su ulagači odlučili gledati izvan kratkoročnih okvira, bez obzira što fundamenti i prognoze i dalje izgledaju izazovno.  

- Proizvođači nafte iz OPEC saveza kao i ne-članice OPEC-a planiraju sastanak 20. ožujka i za očekivati je da će se na stolu ponovno naći tema o fiksiranju količina u globalnoj proizvodnji. Dramatična očekivanja s niskim cijenama također su prestala biti aktualna jer su povećani pritok nafte iz Irana trenutno poništili problemi s naftovodom kojim dnevno teče oko 600 tisuća barela crnog zlata pod kontrolom Kurda u sjevernom Iraku i nemiri u Nigeriji – kaže Hansen.  Ipak, nafta kao i sve druge robe primarno ovisne o rastu gospodarstava, idu prema gore bez potpune podrške fundamenata koji su i dalje pod pritiskom. Ulagači se stoga ne trebaju zanositi iako najnoviji trendovi podsjećaju da se smjer na tržištu može preokrenuti puno prije makroekonomskog okruženja, zaključuje glavni analitičar za robnu tržišta u danskoj investicijskoj banci.