Svijet
StoryEditor

Cijene nafte na najnižoj razini od travnja

29. Srpanj 2016.

Cijene nafte pale su u petak na najnižu razinu od travnja pod pritiskom usporavanja globalnog gospodarskog rasta, koje prijeti da poveća zasićenost tržišta sirovom naftom i naftnim derivatima.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 81 cent u odnosu na četvrtak, na 41,89 dolara, najnižu razinu od travnja, a na američkom tržištu za 54 centi, na 40,60 dolara.

Zasićenost na tržištu neutralizirala je utjecaj prekida u opskrbi u Libiji i Nigeriji, osobito nakon što su visoke zalihe naftnih proizvoda bacile sumnju na potražnju rafinerija.

"Sve se više sumnja u skoro okončanje neravnoteže u ponudi nafte",  kazao je Stephen Brennock iz brokerske tvrtke PVM. "Cijene nafte trebale bi nastaviti uzlaznom putanjom, međutim taj će rast najmanje do kraja iduće godine biti prigušeno ogromnim zalihama", rekao je.

"Margine ostaju na negativnoj putanji"

Jeftina sirova nafta navela je rafinerije na povećanu proizvodnju, što je ove godine nagrizlo margine u Americi, Europi i Aziji, spustivši prihode proizvođača nafte i rafinerija.

"Margine ostaju na negativnoj putanji.  Čini se da je to jasan signal prevelike opskrbe na tržištima rafiniranih proizvoda u Atlantskom bazenu", kazao je  Jason Gammel iz američke investicijske banke Jefferies.

Na strani ponude, iranski izvoz glavnim kupcima u Aziji (Kina, Indija, Japan i Južna Koreja) skočio je u lipnju za 47,1 posto u odnosu na godinu ranije, na 1,72 milijuna barela dnevno, što je najviša razina u više od četiri godine. Povećanje prodaje najnoviji je znak da agresivni potezi Teherana u cilju vraćanja tržišnog udjela, izgubljenog tijekom međunarodnih sankcija, daju rezultate.

Zbog stalne prevelike ponude, američka banka Goldman Sachs objavila je ovaj tjedan da se u skorije vrijeme ne očekuje veliki oporavak cijena. "I  dalje očekujemo da će cijene nafte ostati na razini od 45 do  50 dolara za barel do sredine 2017. uz rizik pada u kratkom roku", priopćila je banka.

U odvojenom izvješću, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je  priopćila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 39,79 dolara, što znači da je pala za 70 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

19. travanj 2024 10:23