Svijet
StoryEditor

Cijene nafte porasle prema 47 dolara nakon prvog šoka izazvanog Trumpovom izbornom pobjedom

10. Studeni 2016.

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 47 dolara nakon što su se ulagači oporavili od prvotnog šoka koji je prouzročila pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,66 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 45,17 dolara.

Većina tržišta oporavila se od početnog šoka koju je prouzročila neočekivana pobjeda republikanskog kandidata Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u i cijene su ponovo krenule uzlaznom putanjom.

Na naftnim tržištima rast je bio prigušen zbog kontinuirane prekomjerne ponude i preusmjeravanja fokusa investitora na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na kojem će 30. studenog vjerojatno biti donesena konačna odluka o ograničenju proizvodnje.

"Ako ne bude postignut dogovor i neke članice nastave povećavati proizvodnju, tržište će ostati prekomjerno opskrbljeno tijekom cijele godine, uz male šanse za značajniji rast cijena nafte. Ukoliko se višak ponude protegne i na 2017. godinu, mora postojati i rizik pada cijena“, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u mjesečnom izvješću.

S time se slaže i Carsten Fritsch iz frankfurtske Commerzbanke: "Tržište je još uvijek prekomjerno opskrbljeno i to se neće promijeniti u bližoj budućnosti ako OPEC ne smanji proizvodnju".

Dodatno je naftna tržišta zakočio rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,4 milijuna barela, prema izvješću američke vlade objavljenom u srijedu.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 42,22 dolara, te bila za 32 centa viša nego u prethodnom dana trgovanja.

20. travanj 2024 06:30