Svijet
StoryEditor

Cijene nafte rastu zbog štrajka radnika u Norveškoj

10. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Zašto rastu cijene nafte u svijetu? Zbog štrajka naftnih radnika u Norveškoj koji je prijetio potpunim zaustavljanjem proizvodnje nafte i plina u toj zemlji. Norveška Vlada morala se umiješati i nekoliko minuta prije ponoći prekinuti štrajk.

Kažu da su morali donijeti takvu odluku kako bi zaštitili norveške vitalne interese i da to nije bila laka odluka, ali je bila nužna. Tri najveća sindikata radnika u naftnoj industriji štrajkala su 15 dana. Pregovori s poslodavcima nisu uspjeli, a glavna je zapreka bio zahtjev radnika na naftnim platformama da ostvare pravo na punu mirovinu u 62. godini.

Štrajk nije dobro primljen u norveškoj javnosti jer su tamošnji naftni radnici najbolje plaćeni na svijetu, u prosjeku zarađuju 90 tisuća kuna na mjesec, a uz to radnici na platformama zbog teških uvjeta rade samo 16 tjedana na godinu. Zbog štrajka su porasle cijene nafte u svijetu. Norveška proizvodnja nafte bila je smanjena za 13, a plina za četiri posto. Norveška je peti najveći izvoznik nafte u svijetu.

26. travanj 2024 14:47