Svijet
StoryEditor

Čile, Kolumbija, Meksiko i Peru ukidaju međusobnu carinu za 92 posto trgovine

06. Siječanj 2016.

Čileanski senat odobrio je daljnju liberalizaciju trgovine između članica Pacifičkog saveza, koji uz Čile čine Kolumbija, Meksiko i Peru, i omogućio skoro ukidanje carina za 92 posto trgovine između tih zemalja.

- Ova odluka senata važna je za ispunjavanje obveza Čilea spram Pacifičkog saveza, izjavio je Andres Rebolledo, čelnik odjela za gospodarske odnose čileanskog ministarstva vanjskih poslova (Direcon).

- Ima mnogo prostora za rast intraregionalne trgovine, ali znamo da je ovo i velika prigoda da zajedno istupimo prema  najdinamičnijim regijama svijeta, poput azijsko-pacifičke, dodao je Rebolledo.

Čile je bio posljednja članica u kojoj je Kongres trebao odobriti takozvani "dodatni protokol" za liberalizaciju 92 posto trgovinske razmjene između četiri zemlje. Nakon odobrenja čileanskog senata očekuje se da  protokol stupi na snagu u roku od tri mjeseca, priopćio je Direcon.

Pacifički savez jedan je od dva velika trgovačka bloka Latinske Amerike. Njene članice aktivno rade na smanjenju carina u njihovoj trgovinskoj razmjeni od osnivanja saveza 2011. godine. Mercosur, carinska unija koju čine Brazil, Argentina, Urugvaj, Paragvaj, Venezeula i druge zemlje čije su vlade sklonije protekcionizmu, sporije liberalizira trgovinsku razmjenu.

25. travanj 2024 07:46