Svijet
StoryEditor

Cipras od Putina traži financijsku pomoć

08. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Grčki premijer Aleksis Cipras u Moskvi će provesti dva dana, a popodne će održati sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Grčka trenutno vodi pregovore s čelnicima eurozone vezano uz produljenje paketa financijske pomoći u iznosu od 7,2 milijarde eura. Istovremeno, nitko nije siguran u kojem će trenutku Grčka u potpunosti ostati bez novca, s tim da je vrlo vjerojatno riječ o tjednima.

Grčka je i ranije izražavala sklonost Rusiji kao mogućem alternativnom izvoru financijske pomoći. Analitičari, međutim, naglašavaju kako je Rusija opterećena vlastitim problemima pa je stoga financijska pomoć ograničena.

- Rusija nije i ne može biti zamjena za EU, može biti jedino dodatna opcija – izjavio je Constantinos Filis iz Instituta za međunarodne odnose.

U službenom objašnjenju stoji kako će razgovori biti usmjereni na trgovinske i ekonomske teme, a očekuje se da će dvojac, između ostalog, raspravljati i o odnosima Rusije i Europske unije, koji su zategnuti zbog ukrajinske krize. Prije samog dolaska, Cipras je sankcije koje su EU i SAD nametnule Rusiji zbog uloge u ukrajinskoj krizi ocijenio kao ‘put za nigdje‘. Po svemu sudeći, cilj je pokazati kako Grčka ima saveznike izvan Europske unije.

Predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz, osudio je takvo stajalište:

- Grčka zahtijeva i dobiva veliku količinu solidarnosti od strane Europske unije. EU isto tako može tražiti solidarnost od Grčke i ona ne bi smjela biti prekinuta odustajanjem od nekih zajedničkih mjera.

Ciprasu je savjetovao da ne uznemirava europske partnere, odnosno dovodi u pitanje jedinstvo Europske unije.

Rusija je uvela embargo na prehrambene proizvode kao odgovor na sankcije EU, ali ruski mediji navode kako se razmatra ukidanje embarga za tri zemlje – Grčku, Mađarsku i Cipar. Neki tvrde kako Rusija pokušava osigurati lojalnost nekih država kreditiranjem. Tako je Mađarskoj ponuđeno deset milijardi eura, a Cipar je 2011. od Rusije dobio kredit u iznosu od 2,5 milijardi eura. Ipak, Grčka je previše involvirana u odnose sa eurozonom da bi dopustila takav zahvat, iako je u siječnju ruski ministar financija Siluanov izjavio da će u takvom scenariju razmotriti grčki zahtjev.

06. svibanj 2024 04:52